Nadir element üretiminde dünya lideri olan Çin, bu yıl için belirlediği ihracat kotasını geçen yıla oranla yüzde 2,7 arttırarak 30 bin 996 tona çıkaracağını açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı, bu yılın ikinci yarısına ilişkin nadir elementler ihracat kotasını bildirdi. Dünya piyasasında talebin yüzde 90'ını karşılayan Çin’in, ikinci yarıda 9 bin 770 ton nadir element ihraç edileceği ifade edildi.

Nadir elementler, 17 elementten oluşan bir metal grubu olarak adlandırılıyor. Çin'deki nadir elementler rezervi, dünya rezervlerinin yüzde 23'ünü oluşturuyor. Dünya genelinde akıllı telefonlardan lazer ışınlı aletler ve roket üretimine kadar birçok alanda kullanılan nadir toprak elementleri arzının yüzde 90'ını Çin karşılıyor.

Mart ayında ABD, Avrupa Birliği ve Japonya, Çin'in nadir elementler ihracatını azalttığı için Dünya Ticaret Örgütü'ne şikâyette bulunmuştu. Çin yönetimi ise, söz konusu minerallerin satışını kısıtlama gerekçesi olarak çevreye verilen zararı ve ekonomik tüketim gerekliliğini gösteriyor.

ÇİN HÜKÜMETİ NADİR ELEMENTLERİ TEKELLEŞTİRİYOR

Çin devleti, nadir element sanayisini İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yeniden yapılandırıyor. Çin’de tüm nadir elementlerin madenciliği, işlenmesi ve ticaretinden Batou şirketi sorumlu konumunda yer alıyor.

Çin hükümeti reformdan geçirmeye çalıştığı bu sektörün üzerinde daha sıkı kontrol sağlamaya çalışıyor. Pekin yönetimi, bu hassasiyetle hareket ederek, elementlerin çıkartılması, işlenmesi ve değerlendirilmesi hususunda kanunlara aykırı iş yaptığı gerekçesiyle 13 madene el konulduğunu, 76 yetkili ve çalışanının ise sektörden ihraç edilerek çeşitli cezalara çarptırıldığını belirtiliyor.

Pekin yönetimi ayrıca denizaşırı doğal kaynak ihracatına da sınırlama getirmişti.

Nadir elementler, ABD ve Çin dışında Hindistan ve Brezilya da dâhil birçok bölgesinde bulunuyor. Çin'de işçiliğin ucuz olması, çevre kurallarının sıkı olmaması ve Pekin'in bu ürünleri çok ucuza satması, nadir element piyasasının dünyada Çin’in tekel haline gelmesini sağladı.
Kaynak: cha