Adana Seyhan Ziraat Odası, bu yıl erken başlayan mısır hasadında çiftçiye ‘yavaşlatma’ çağrısında bulundu.

        Odadan yapılan yazıla açıklamada, mısırda 2012 yılı hasat döneminin üreticide hayal kırıklığı yaşattığı vurgulandı. Mısır üreten ülkelerindeki rekolte kayıplarına işaret edilen açıklamada, “Ülkemizde görülen aşırı sıcaklar ve kuzey yaprak yanığı hastalığı sebebiyle yüzde 20’lere varan rekolte kaybı söz konusu. Üründe beklenen üretim miktarının gerçekleşmesi mümkün gözükmemektedir.” denildi.

        Üreticinin, dünya borsalarında emtia fiyatlarındaki yükselişin iç piyasaya yansıyacağı beklentisine girdiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Çiftçilerimiz iç piyasayı elinde tutan oyuncuların müdahalesi ile ürünlerini geçen yılki pazar fiyatının altında satmaya zorlanmaktadır. Bugün 1 kilogram mısırın dünya piyasalarındaki fiyatı 70 – 75 kuruş iken iç piyasa oyuncuları rakamı 55 kuruşta tutabilmek için her yolu denemektedirler. Bu oyuna karşı üreticilerimiz hasat ve satışlarını 29 Ağustos Çarşamba gününe kadar durdurmalarını talep ediyoruz.”

        Özellikle mısır sanayicisinin bu işe 'dur' demesi gerektiği hatırlatılan açıklamada, ”Çiftçinin zararı benim kârımdır.’’ mantığından vazgeçilmesi istendi.
    
        Ürün fiyatlarını aşağıya çekmeye çalışan tüccar ve sanayicilerin yaptıklarının 'fırsatçılıktan öte' bir davranış olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu yapılan çiftçinin cebinden para çalmaktır. Dünya emtia fiyatlarının bugün geldiği noktada Türkiye’nin tüketimini ithalat yoluyla karşılama şansı kalmamıştır. ‘Dışarıda daha ucuz ithal edelim’ diyen ekonomi çevrelerinin tezi çökmüştür. Türkiye özellikle ham yağ tüketimini üretebilecek imkân ve kabiliyete sahiptir.” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: cha