Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin (Başkentgaz) yüzde 100 oranındaki kamu hissesinin satışı için ilana çıktı. Blok satış yöntemiyle yapılacak özelleştirme de son teklif verme tarihi 17 Aralık 2012 olarak açıklandı. ÖİB tarafından yapılan açıklamaya göre geçici teminatı 50 milyon dolar olarak belirlendi. İhalede 700 bin adet hisse satışa sunulacak. İhaleye girecek kişiler 20 bin lira karşılığında şartnameyi alabilecek. İhalede, gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları teklif verebilecekler. İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkentgaz ile ilgili ayrıca ‘Özet Bilgi Dokümanı’ yayınladı. Doküman, ÖİB’nin danışman olarak görevlendirdiği Garanti Yatırım Menkul Kıymetler AŞ ve Nomura International PLC (Nomura) tarafından hazırlandı. Dokümanda, Türkiye’nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi olduğu belirlenen Başkentgaz’ın 1 milyon 400 bin abone ve yıllık 3,6 milyar metreküp üzerinde dağıtım hacmi bulunduğu belirlendi. Şirketin 2,3 milyar metreküpü aşan satış hacmi, bin 100’ün üzerinde basınç düşürme istasyonu ve 9 bin 600 km’nin üzerinde dağıtım hattına sahip olduğu vurgulandı. Şirket 2011 yılında 2,3 milyar metreküp doğalgaz satışı ve 2,4 milyar metreküp doğalgaz tedariki gerçekleştirdi.

ŞARTNAME İÇİN GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANACAK

Dokümanda şirketin özelleştirilme işlemi ile ilgili de önemli bilgilere yer verildi. Yüzde 100 oranındaki hissesi 'blok satış' yöntemi ile özelleştirilecek olan işlem kapsamında kapalı zarfla alınacak tekliflerin ardından pazarlık yöntemi ile ihalenin yapılacağı belirlendi. İhale bedelinin ödenmesine ilişkin detayların ihale şartnamesinde belirtildiği vurgulanan dokümanda, ihale şartnamesi için ‘Gizlilik Sözleşmesi’ imzalanacağını kaydedildi. Dokümanın ‘Yatırımı Cazip Kılan Faktörler’ başlıklı bölümünde ise şu bilgilere yer verildi:

        “1,4 milyona yaklaşan abone sayısı, Yıllık 70 binin üzerinde net abone artışı (1996-2011), Abonelerin yüzde 74’ü ön ödemeli, Altyapı yatırımı tamamlanmış 500 bin potansiyel abone, Tüm abone grupları için tarifesi ABD Doları bazında sabitlenmiş tek dağıtım bölgesi (Hisse Satış Sözleşmesi (HSS)’nin imzalanmasının ardından 8 yıl daha geçerli olacak), 800 bin metreküp yıllık tüketim seviyesinde sabitlenen Taşıma Bedeli uygulama limiti, En yüksek üçüncü ulusal Birim Hizmet Amortisman Bedeli (Temmuz 2012)”
Kaynak: cha