Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin gayri safi milli hasıla oranına bakıldığında Avrupa Birliği (AB) kriterlerine göre en az borçlu ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile beraber Malatya Valisi Vasip Şahin'i ziyaret eden Bakan Cevdet Yılmaz, bütçe açıklarının zamlarla karşılanacağı yönündeki haberlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, bütçe çalışmalarının ve hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. Ülke borçlarının gayri safi milli hasıla oranına bakıldığında Avrupa Birliği kriterlerine göre Türkiye en az borçlu ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Bakan Yılmaz, geçen yıl borçların milli gelire oranının yüzde 40'ın altına düştüğünü anımsattı. AB kriterlerine göre bütçe açıklarının yüzde 3'ün altında olması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, pek çok Avrupa ülkesi bunu sağlayamazken Türkiye'nin uzun bir süredir bunu sağladığını vurguladı.

Geçtiğimiz yıl seçim yapılmasına rağmen bütçenin disiplinli bir şekilde uygulandığına dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Bundan sonraki süreçte de aynı şekilde konjonktürel bazı dalgalanmalar olabilir. Ama Türkiye'deki genel makro ekonomik çerçeveye baktığınızda hiçbir sıkıntı yok. Borçlarımızın, kamu açıklarımızın milli gelire oranı düşük. Faiz oranları düşük. Bankacılık sistemimiz sağlam. Türkiye ekonomisi gerçekten iyi yolda. Bu sene ithalatımız fazla artmadığı için buradan gelen vergilerde belli bir azalma söz konusu. İhracatımız artıyor. İhracatımızda vergi iadesi yapıyoruz. Aslında makro ekonomik dengelerimiz düzeliyor. Daha iyiye gidiyor. Bunun ama bütçeye bir miktar olumsuz etkisi olabilir. Biz her zaman bunları gerekli tedbirleri alarak çözeriz. Bütçemizin temel görünümüne baktığımız zaman hiçbir sıkıntı yok. Türkiye'nin temelleri sağlam. Makro ekonomik temelleri de sağlam, bütçe temelleri de sağlam. Bunlardan da daha önemlisi Türkiye'de siyasi istikrar var. Bir mesele olduğu zaman hemen vaziyet edecek ve hızlı bir şekilde karar alıp uygulayacak bir hükümet var. Bu tartışmaları bütçe süreci içinde meclisimizde zaten yapacağız. Dolayısıyla bir sıkıntı görmüyorum.” diye konuştu.
Kaynak: cha