Tarım ve Gıda Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBRD) ile Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) ortaklaşa düzenlediği “Gıda Güvencesi için özel sektör” konulu panelin açılışına katıldı. Rusya, Mısır ve Bulgaristan’ın tarım bakanlarının da katıldığı toplantıda uluslararası finans kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra dünya gıda güvenliğinde söz sahibi birçok isim hazır bulundu. İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan Eker, bölgenin gıda güvenliği açısından Türkiye’nin önemine dikkat çekerken, özel sektör temsilcilerine sorumluluğu paylaşma ve yatırım çağrısında bulundu.

"1 MİLYAR AÇ İNSANA EV SAHİPLİĞİ YAPAN DÜNYA, KALAN 6 MİLYAR İÇİN DE GÜVENLİ BİR YER DEĞİL"

Dünya gıda güvenliğine ait problemlerin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda açılış konuşması yapan Bakan Eker, Türkiye’nin bölgenin gıda güvenliği açısından üstlendiği rolün önemine değindi. “Dünyada 7 milyar insanın 1 milyarı her gün yatağına aç giriyor.” diyen Eker, “Eğer dünyada bugün 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve bunların sayısının artmasından endişe ediliyorsa, dünyanın kalan 6 milyar insan için güvenli bir yer olduğunu iddia etmek mümkün olmaz.” diyerek tarıma ve gıdaya yapılan yatırımın aynı zamanda küresel barışa yapılan katkı olduğunu vurguladı.

Son aylarda küresel buğday üretimindeki azalma, mısır ve şeker fiyatlarındaki artışa değinen Eker, dünya finans merkezlerinin verilerine de yansıyan bu dalgalanmaların gıda güvenliği için yeni tedbirler alınmasını elzem kıldığını belirtti. Hükümet olarak alınan tedbirleri ve çözüm önerilerini katılımcılar ve bölge ülkelerden gelen mevkidaşlarıyla paylaşan Eker, bu anlamda yatırımların artırılması ve özel sektörle işbirliği yapmanın önemine değindi.

“GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TÜRKİYE, TARIM SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLMAK ZORUNDADIR”

Türkiye’de son 10 yılda gerçekleşen tarım reformları ve istatistikleri paylaşan Bakan Eker, gıda alanında var olan problemlerin çözümünde özel sektörle işbirliği yapmanın kaçınılmaz olduğu ve hükümet olarak bu iş bilirliğine hazır olduklarını ifade etti. Küçük üreticilerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin desteklenmesinin gerekliliğinin altını çizen Eker, bölge devletlerinin ve uluslararası finans kuruluşlarının yatırımcılara düşük faizli kredi kullandırmaları gerektiğini vurguladı.

Özel sektörle işbirliği için devletlere düşenin uygun hukuki zemini hazırlamak ve bunun yanında iletişim ve koordinasyonu sağlamak olduğunu söyleyen Eker, “Türkiye’de 2012 yılının ilk yarısında tarım sektöründeki büyüme yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye gibi tarımsal hasılanın yılın ikinci yarısında elde edildiği bir ülkede bu büyüme çok önemlidir.” şeklinde konuştu. Üretim bölgesi olan Karadeniz’den tüketim bölgesi olan Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya olan akışın Türkiye üzerinden gerçekleştiğini hatırlatan Eker, bölgenin gıda güvenliği açısından Türkiye’nin tarım sektöründe güçlü bir ülke olmasının önemine işaret etti.

“TARIMA YAPILAN YATIRIMLARI ÖZEL SEKTÖRE DEVRETMEYE HAZIRIZ”

Hükümetin tarım politikalarını ve özel sektörün üretime olan katkısını rakamlarla açıklayan Eker, “Alınan tedbir ve uygulanan politikalar neticesinde Türkiye’de tarım sektörü son 8 yılın 7’sinde pozitif büyümüştür. Tamamen tabiat ile ilişkili bir sektörde, arka arkaya böyle bir gelişmenin sağlanması bölge açısından son derece önemlidir.” dedi. Hükümet olarak damla ve yağmurlama sisteminin geliştirilmesine öncelik verildiğini hatırlatan Eker, kredi ve hibe desteklerinin yanı sıra ülkede uygulanan sigortalama sistemini nazara verdi.

Toplantının esas amaçlarından biri olan özel sektörün bölgesel gıda güvenliğine sağlayacağı katkının önemine değinen Eker, “Devlet olarak borsaya ve diğer faaliyetlere rakip olmamak için borsaların alım yaptığı yerlerde kamu olarak alım yapmıyoruz. Özel sektörün gelişmesine destek olan bir politika gösteriyoruz. Bundan sonra da hükümet olarak bu yönde ilerleyeceğiz. Şu anda devlet eliyle yapılan yatırımları uygun zaman ve zeminde özel sektöre devretmeye hazır bir zihniyette olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diyerek özel sektör temsilcilerini tarım alanına yatırım yapmaya teşvik etti.
Kaynak: cha