Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi (DGK )ülkenin dış ticaret verilerine göre bu yılın ilk altı ayında İran’a yapılan ihracatın yüzde 35 azaldığını açıkladı. Söz konusu verilere göre, 2012 yılının Ocak- Haziran ayları içerisinde İran ve Azerbaycan arasındaki ikili ticaret hacmi yaklaşık 150 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İran’a ihracat 2011 yılının ilk yarısındaki 93 milyon dolar iken, 2012 yılının aynı döneminde yüzde 35,3 oranında azalarak 60,359 milyon dolar oldu.

DGK’nın raporuna göre Azerbaycan’dan en çok mal ithal eden ülkeler sırasıyla İtalya, İsrail ve Endonezya oldu. Bu ülkelere ihraç kalemlerinin büyük çoğunluğunu petrol ve petrol yan ürünleri teşkil ediyor.

Azerbaycan’ın ithalat rakamlarında ise İran’dan yapılan ithalatta yüzde 9,6 oranında artış olduğu ifade edilse de adı geçen ülkenin en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında 12’ci sırada olduğu vurgulandı. Azerbaycan 2011 yılı ilk altı ayında İran’dan 81,5 milyon dolar değerinde mal ithal ederken, bu yıl aynı dönemde ithalat 89 milyon dolara ulaştı.

Azerbaycan’a en çok mal ihraç eden ülkeler listesinin başında Türkiye yer alıyor onu sırasıyla Rusya ve Almanya takip ediyor.

Azerbaycan'ın toplam ithalat hacmi 2012 yılının ilk 6 ayı için 4,5 milyon dolar olarak gerçekleşirken toplam ihracat hacmi ise 12,7 milyon dolara ulaştı.
Kaynak: cha