Türkiye’nin tarım ve turizm başkenti Antalya ile 2011 yılı gayri safi milli hasılası 4,5 trilyon dolar olan Çin’in Shandogn Eyaleti arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bu sayede tarımda Çin birincisi, sanayide ikincisi olan Shandong ile Antalya arasında ekonomi, tarım ve turizmde işbirliğinin artması hedefleniyor.

        Shandong Halk Kongresi Daimi Komite Başkan Yardımcısı Yin Huimin başkanlığındaki Çin heyeti Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Shandong ile Antalya arasında işbirliği protokolü imzalandı. Ziyarette, Shandong’un Çin’in doğu kıyılarında yer alan, ekonomisi tarıma dayanan, 96,7 milyon nüfusa sahip bir ülke olduğu bilgisini veren Yin Huimin, eyaletin 2011’deki büyüme hızının yüzde 12,9 olduğunu aktardı.

        Shandong’un 2011 yılı gayri safi milli hasılasının 4,5 trilyon dolar olduğunu ifade eden Huimin, “Yıllık ticaret hacmimiz 335 milyar dolar. Tarımda Çin birincisi, sanayide ülke ikincisiyiz. Antalya ile Shandong arasındaki ilk adım bu işbirliği protokolüyle atılacak. Son zamanlarda Türkiye ile sadece bizim eyaletimiz arasındaki ticaret hacminde müthiş artış var. Türkiye ile 1,4 milyar dolar alışverişimiz var. Artış yüzde 33. Shandong’tan 980 milyon dolar satış, Türkiye’den 260 milyon dolarlık alışveriş yapıyoruz. Güzel bir geleceğimiz olduğunu düşünüyorum. İşbirliğini artırmak ve geliştirmek için bu protokol önemli olacak.” diye konuştu.

        Protokolle, Antalya ve Shandong arasında ekonomi, turizm, tarım alanlarında işbirliğinin önünün açılacağını, karşılıklı personel ve bilgi değişimi sağlanacağını dile getiren Yin Huimin, “Bu protokolle çok sağlam bir temel atılacağına inanıyorum.” dedi.

        Vali Dr. Ahmet Altıparmak da protokol ile Antalya ile Shandong arasında kardeş il kapsamında, iki bölgenin kapasitesi çerçevesinde, işbirliği sürdürüleceğini söyledi.

        Konuşmaların ardından, Shandong ile Antalya arasında işbirliği öngören protokol metni Vali Altıparmak ile Çinli Huimin arasında imzalandı. İkili karşılıklı hediyeleşti.
Kaynak: cha