Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinin ilk kez uygulanacağı Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı İhalesi'ne tek teklifi Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat konsorsiyumu verdi.

Ankara YTH Gar Projesi’nin YİD modeli ile gerçekleştirilmesine ilişkin ihale 28 Ağustos tarihinde gerçekleştiğini belirten TCDD Genel Müdür Yardımcısı ve İhale komisyonu Başkanı İsmet Duman, “Görevlendirme Komisyonu, teklif sahiplerinin teklifini değerlendirdi. Teklifin yeterli olduğuna karar verildi.” dedi. Teklif zarfını açan Duman, tek teklifin Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat konsorsiyumundan geldiğini bildirdi. Konsorsiyumun ihale kapsamında 19 yıl 7 ay süresince garı işleteceğini aktaran Duman, “Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat konsorsiyumu süreç sonunda bakım onarım gerektirmeden her türlü borcun ödenmiş olarak bedelsiz olarak kabul ettiklerini belirtti.” dedi.

Gar Projesi ihalesine ilişkin tekliflerin değerlendirme sonucunda TCDD Genel Müdürlüğü Emlak ve İnşaat Daire Başkanlığı ihale salonunda ‘iç zarf’ teklif mektubu açıldı. Duman, bugüne kadar havaalanlarının yapımında başarıyla uygulanan YİD modelinin bu defa demiryolu projesinde uygulanacağını ifade etti. Projenin başarılı olması halinde YİD modelini bundan sonraki projelerde de uygulayacaklarını duyuran İsmet Duman, “399 sayılı kanunun 1408 sayılı uygulama yönetmeliği gereğince TCDD Yönetim Kurulu kararının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın onayına sunulacak. Ardından ihale neticelenecek. TCDD ve ülkemiz için hayırlı olsun.” diye konuştu. Türkiye’nin hızlı tren konusunda dünyada 8. ve Avrupa’da 6. sırada olduğunu dile getiren Duman, “Yolcu sayımız da devamlı artmakta. Mevcut garlarımızda bu hali ile gerekli konforu yolcularımıza vermemekte. Bu nedenle de yeni garlara ihtiyaç vardı. İnşallah hızlı tren yeni yeni illerimize ulaştıkça da bu illerimizde yeni tren garlı yapacağız. Bu YİD yöntemi ile hızlı tren garı ilk olacak.” şeklinde konuştu.

UZAY ÜSSÜ GÖRÜNÜMLÜ GAR BİNASI

Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara YHT Garı, 21 bin 600 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın 2 katına 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak. Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak. Ankara Hızlı Tren Garı ile mevcut garın eş güdümlü olarak kullanılması planlanıyor. 2 gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak. Yeni Hızlı Tren Garı, ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlandı.

Ankara Gar ve çevresini Başkent için bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesi hedeflenen proje, günümüz teknolojisi ve mimari anlayışının yanında hız ve dinamizmi simgeleyecek ve TCDD'nin yeni vizyonunu temsil edecek şekilde tasarlandı.
Kaynak: cha