Dünyada oyuncak sektörünü neredeyse eline geçiren Çin malı ucuz oyuncaklara karşı harekete geçen Türk yatırımcı, Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş oyuncaklarını Avrupa’ya ihraç ediyor. Bir dönemin sembolü haline gelen topaç ve fırıldak gibi oyuncakları yeniden üreten yatırımcı, Türk kültürünün vazgeçilmez masal kahramanlarını da çocuklarla buluşturacak.

Ucuz ve sağlıksız Çin mallarına karşı ahşap oyuncaklar üretmeye başlayan Neva Toys Yönetim Kurulu Başkanı Murat Etli, 2 yıl gibi kısa bir zamanda ürün çeşitlerini 20’den 100’e çıkaracaklarını söyledi. Etli, “Bakteri barındırmayan kayın ağacı ve doğal boya kullanılarak üretilen oyuncaklarımız zincir mağazalarda hatta organik mağazalarda bile satılmaya başladı. Almanya, Cezayir, Irak ve Azerbaycan’a ihracat yapıyoruz. İngiltere, Fransa ve ABD ile ihracat görüşmelerimizde sona yaklaştık. Gerek zeka geliştirici oyuncaklarımız gerekse geleneksel oyuncaklardan oluşan serimiz büyük ilgi görüyor.” diye konuştu.

'AVRUPA’DAN SONRA SIRADA ABD PAZARI VAR'

Çocukluk yıllarında oynadığımız topaçları, ahşap oyuncakları yeni neslin de beğeneceği tasarımlarla yeniden ürettiklerini söyleyen Murat Etli, “Ahşap oyuncakları bir marka haline getirmek ve çocukların doğal oyuncaklarla oynaması için yola çıktık. İşe ilk başladığımızda elimizde 15-20 çeşit ahşap oyuncak üretimi vardı. 2011 yılında 500 bin dolarlık bir satış rakamına ulaştık. 2012 sonunda 1 milyon dolarlık bir hacme ulaşmayı hedefliyoruz. Son yıllarda okulların ana sınıfları ile alışveriş merkezlerindeki anne-bebek odalarına oyuncak vermeye başladık. Topaçtan helikoptere sevimli hayvanlardan zeka oyuncaklarına kadar 100 çeşit ürün gamına ulaştık. Yurtiçi ve yurt dışı fuarlara katıldığımızda ailelerin büyük ilgisi ile karşılaştık. “ dedi.

Avrupa ve ABD’de plastik oyuncakların sağlıksız olduğu gerekçesiyle toplatılmaya başlandığını aktaran Murat Etli, “Son yıllarda Türkiye’de de bu bilinç ailelere yerleşmeye başladı. Çocukların cildine temas eden ağızlarına götürdükleri oyuncakların doğal malzemeden üretilmesi yönünde ciddi bir talep var. Tüm oyuncaklarımızda kullanılan boyalar ‘Mavi Kelebek Sertifikası’na ve tüm ürünlerimiz de ‘CE’ belgesine sahip. 2 yılda beklentimizin üzerinde büyüyerek pazar liderliğine ulaştık. 2012 yılında yurt dışı pazarlara odaklandık. İlk etapta AB ülkeleriyle başladığımız ihracata ABD ve Uzakdoğu ülkeleriyle devam edeceğiz. İstanbul'da ürettiğimiz tamamen yerli ahşap oyuncaklarda Çin mallarıyla mücadele etmek için Elexbet kar marjını sınırlı tuttuk. Bu işe başlarken ticari kaygılardan ziyade yeni bir akım oluşturmayı ve çocukları sağlıklı oyuncaklarla tanıştırmayı hedefledik” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dünya çapında bir oyuncak markası olmamasının büyük eksiklik olduğunu vurgulayan Etli şunları söyledi: “Böyle muazzam bir tarihe ve kültüre sahip olup çocuklarımızı batı kültürüne ait kahramanlarla büyütüyoruz. Şu anki nesil bilgisayar oyunlarından bizim çocukluğumuzdaki oyun kültürünü maalesef tadamadı. Topaç çevirmenin keyfini çocuklarımıza yaşatmayı hedefliyoruz.”
Kaynak: cha