Almanya'da koalisyon hükümetinin 2013 yılı için hazırladığı bütçenin kağıt üzerinde basılı olarak ağırlığının 5 kilo 900 gram olduğu ortaya çıktı. Bütçe Komisyonu'na sonbahar aylarında sevk edilecek olan tasarının vergi mükelleflerine maliyeti ise 302,2 milyar euroya ulaşıyor.

Komisyonda ele alınmasını takiben kasım ayında Federal Meclis'e gönderilmesi beklenen bütçe tasarısındaki en pahalı kalemler olarak ise 118,7 milyar euro ile istihdam ve sosyal hizmet harcamaları öne çıkıyor. Bu kalemleri her biri 33,2 milyar euro tutarında olan federal borçlar ve savunma harcamaları izliyor. Böylelikle vergi mükelleflerinin devletin kredilerine en az savunma harcamalarına ödediği kadar vergi ödemesi gerekiyor. Diğer yandan bu yıl bütçesi 312,7 milyar euroya ulaşan federal hükümet gelecek yıl 10,5 milyar euro daha az harcama yapmayı planlıyor. Bütçede Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaueble'ye yeni borçlanma için ayrılan pay ise 13 milyar euro azalarak 18,8 milyar euro ile sınırlı tutuldu. Bu arada yeni bütçe tasarısında Yunanistan'ın muhtemel iflası ve krizdeki diğer Euro Bölgesi ülkelerinin yol açabileceği olası risklerin hesaba dahil edilmediği görüldü.

BAKANLIĞIN ÜZERİNE 930 BİN EURO'LUK “SOLAR ENERJİLİ ÇATI”

Öte yandan federal bütçe tasarısında çeşitli federal bakanlıklara ait bazı masraf talepleri de göze çarptı. Buna göre Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rössler başkentteki bakanlık binasının dış cephesinin boyanması için 400 bin euro talep ederken, Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier Bonn'daki bakanlık binasının üzerine kurulacak solar enerji panellerinden oluşacak çatı için 930 bin euro istedi. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ise resmi törenler ve cenaze törenleri için tedbiren 156 bin euro talep etti. Masraf talebi olmayan tek bakanlık ise Federal Maliye Bakanlığı oldu.
Kaynak: cha