Almanya'da hızla artan akaryakıt ve fuel-oil fiyatları nedeniyle enflasyonun da beklenenden hızlı şekilde arttığı açıklandı. Federal İstatistik Dairesi'nden yapılan açıklamada temmuz ayında yüzde 1,7 seviyesinde kalan yıllık enflasyonun ağustos ayı itibariyle yüzde 2,1 düzeyine yükseldiği belirtildi. İstatistik uzmanlarının ağustos ayı için yaptığı tahminler ise artışın en fazla yüzde 2'ye varacağı yönündeydi. Tüketici fiyatları için yapılan yüzde 0,3 oranındaki artış tahmini de öngörülerin ötesine geçerek yüzde 0,4 olarak gerçekleşti.

Enflasyon artışında baskın rol oynayan enerji fiyatları ortalamada yüzde 7,6 oranında pahalanırken, akaryakıt ürünleri yüzde 10,3 ve ısınmada kullanılan fuel-oil ise yüzde 13,5 oranında zam gördü. Gıda fiyatları ortalama yüzde 3,3 artarken, ortalamayı yükselten kalemlerin başında yer alan meyve ürünleri yüzde 9,2, balık ve balık eti ürünleri ise yüzde 6,1 oranında zam gördü. Uzmanlar son artışla birlikte enflasyondaki gerileme trendinin de sonuna gelindiğine dikkat çekiyor. Benzeri bir artışa enflasyonun yine yüzde 2,1'e tırmandığı nisan ayında rastlanmıştı.

EURO BÖLGESİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 2,6

Almanya'da fiyatlarda gelinen son nokta itibariyle enflasyon artışı Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) fiyat istikrarı için uyarı sınırı olarak tanımladığı yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkmış oldu. Öte yandan Euro bölgesindeki ağustos ayı enflasyon oranının da yüzde 2,6'ya kadar yükseldiği tahmin ediliyor. ECB Başkanı Mario Draghi, Euro bölgesinde enflasyonun en erken gelecek yıl yeniden uyarı sınırının altına düşmesini bekliyor. Uzmanlar Almanya'da ise enflasyonun ilk etapta bir süre daha yüzde 2'nin üzerinde seyredeceğini tahmin ediyor.
Kaynak: cha