Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, Mali İstikrar Anlaşması ve kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’na (ESM) şartlı onay verdi. Mahkeme, Almanya’nın yükümlülüklerinin 190 milyar euronun üzerine çıkmaması gerektiğine işaret ederek, bu rakamın üzerindeki ödemeler için Federal Meclis’in onayı alınmasını şart koştu. Böylece mahkeme, ESM ve mali paktın Alman Anayasası’na uygun olduğunu hükmederek, belirli şartlar altında bu anlaşmaların imzalanmasını onayladı.

Alman Federal Anayasa Mahkemesi, Euro bölgesi ülkeleri ve piyasaların beklediği kararı açıkladı. Mahkeme, uzun süreli kalıcı kurtarma fonu ESM ve AB mali anlaşmasının Alman Anayasası’na aykırı olduğu iddiaları reddederek Almanya’nın bu anlaşmalarda belirli şartlar altında yer almasına onay verdi. Karlsruhe’de açıklanan karara göre Almanya üzerine düşen meblağın 190 milyar euroyu geçmemesine dikkat etmek zorunda. Federal hükümet bu meblağın üzerindeki ödemeler için Federal Meclis’in onayına başvuracak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof. Andreas Vosskuhle, ESM ile ilgili ‘sır saklama' yükümlülüğünün Federal Meclis’in yeterince bilgilendirilmemesine yol açmaması gerektiğini belirtti.

ESM ve mali istikrar anlaşmasını Haziran ayının sonlarında Federal Meclis’ten geçirmişti. Ancak Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Federal Anayasa Mahkemesi’nin isteği üzerine yasayı hemen imzalamamış, mahkemenin açılan davaları değerlendirmesi için zaman tanımıştı. Hükümetin 1 Temmuz’da yürürlüğe sokmak istediği bu paketlere karşı çıkan Sol Parti Federal Meclis Grubu, Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Federal Meclis üyesi Peter Gauweiler, devletler hukuku uzmanı Christoph Degenhart ve Eski Federal Adalet Bakanı Herta Däubler Gmelin’in başını çektiği 37 bin kişi davacı olmuştu.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Wolfgang Bosbach, mahkeme kararına rağmen Almanya’nın yükümlülüğü sadece 190 milyar euro ile sınırlı kalmayacağını dile getirdi. Bosbach, “Avrupa Merkez Bankası sınırsız tahvil alma kararı alıyorsa bu Almanya’nın üzerine düşen meblağın daha yüksek manasına geliyor.” dedi.

Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle mahkeme kararını selamlayarak, kararın Alman Anayasası’nın Avrupa yanlısı ruhuna uygun olduğuna dikkat çekti. Federal Ekonomi Bakanı Philipp Rösler (FDP) ise, “Bugün Avrupa için güzel bir gün.” dedi.

Yeşiller’in Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Almanya bu karardan sonra elini çabuk tutarak ESM’in acilen çalışmaya başlamasını sağlaması gerektiğini vurguladı. SPD Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier de kararı selamlayarak, “Nihayet ESM çalışmaya başlayabilir.” diyerek ayrıca Federal Meclis’in kolu güçlendirildiğine işaret etti.

Karardan sonra Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker ESM’in yürürlüğe girmesiyle ilgili 8 Ekim tarihini dile getirdi.

Diğer taraftan Alman Anayasa Mahkemesi’nin ESM ve mali anlaşmayla ilgili şikayetleri reddetmesinde sonra piyasalar canlandı. Kararın açıklandığı anda Alman borsası DAX endeksi 7370 puanla Haziran 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Kaynak: cha