Katılım bankacılığı sektörünün temsilcilerinden Albaraka Türk, 450 milyon dolarlık murabaha sendikasyon kredisi temin etti. 2010 yılında 240 milyon dolar, 2011 yılında 350 milyon dolar olan sendikasyon kredisi bu yıl 16 ülkeden 32 bankanın katılımı ile 450 milyon dolarlık krediye yükseldi.

Murabaha kredisinin imza töreni Feriye Lokantası’nda düzenlendi. Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, burada yaptığı konuşmada, dünyanın saygın bankalarının katıldığı sendikasyon kredisi anlaşmasında şimdiye kadar temin edilen en büyük kredi miktarı olduğunu belirtti. Anlaşmaya bu yıl Brunei, Umman, Kazakistan bankalarının da katıldığını belirten Yahşi, “Bankaların katılımları Türk bankacılık sistemine duyulan güveni göstermektedir.” dedi. Yahşi, 2010 yılından bu Türk ekonomisinin kullanımına sundukları kredi miktarının toplam 1 milyar doları aştığını da vurguladı.

Katılımcılardan Standart Chartered Bank Genel Müdürü Adam Tyrell, 250 milyon dolarlık bir girişim olarak ortaya çıkan yatırımın ciddi oranlarda arttığına dikkat çekti. Ekonomik krizlere rağmen büyüyen Türkiye’yi örnek olarak gördüklerini ifade eden Tyrell, yatırımdaki başarının dünyanın Türkiye’ye olan güvenini de artırdığının altını çizdi. Al Hilal Bank Pjsc Genel Müdürü Ali Afshar da böyle bir anlaşmanı parçası olmaktan dolayı duygunu mutluluğu dile getirdi. Afshar, anlaşma ile İslami finans sektöründe yeni bir adım atıldığının altını çizdi.

MURABAHA SENDİKASYON KREDİSİ NEDİR?

Birden fazla bankanın, belli bir amaç için yine banka ve finansal kuruluşlara büyük tutarlarda sağladıkları uluslararası fona sendikasyon kredisi deniliyor. Katılım bankalarının almış olduğu sendikasyon kredileri ise ‘Muharaba Sendikasyon Kredisi’ olarak adlandırılıyor. Muharaba sendikasyon işleminde kredi kullanan banka adına hareket eden ‘Yatırım Vekili’ tarafından uluslararası emtia piyasalarından işlem yapılarak kredi kullandırıyor. Ayrıca imzalanan anlaşmalar faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak hazırlanıyo ve katılım bankalarının denetim kurullarınca incelenerek onayları alınıyor.
Kaynak: cha