Zengin yeraltı kaynaklarıyla bilinen Çin’in kuzeybatısındaki Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi’nde 100 milyarlarca tonluk 31 yeni maden kaynağının keşfedildiği bildirildi.

Şincan Devlet Toprak Kaynakları Müdürlüğü’ne göre, dört yıldır yapılan çalışmalar sonucunda bu yılın Ağustos ayı itibarıyla kömür, demir ve kurşun-çinko dahil olmak üzere 100 milyarlarca tonluk 31 yeni maden alanı keşfedildi.
Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, keşfedilen alanlar, bölgedeki avantajlı kaynaklara dayalı maden stratejisinin ve yeni tip sanayileşme çalışmalarının uygulanması için de garanti sağlamış oldu. Haberde, Şincan’da toplam 7 milyar 472 milyon yuan (1 milyar 230 milyon dolar) tutarında bin 243 proje uygulandığı kaydedildi. Söz konusu projeler kapsamında, 31 yeni maden alanı keşfedildi. Habere göre, böylelikle 335 milyar 700 milyon tonluk kömür rezervi, 1 milyar 100 milyon tonluk demir rezervi, 5 milyon 600 bin tonluk kurşun-çinko rezervi ve 260 bin tonluk volfram-tin rezervi arttı. Bunun yanı sıra, 11 büyük maden arama üssü ve 7 maden kalkındırma merkezi kuruldu.

Haberde ayrıca, iki yüzden fazla Çinli ve yabancı işletmenin, 100 milyarlarca tonluk çeşitli maden kaynağının bulunduğu Uygur bölgesine 100 milyarlarca yuan değerinde yatırım yaptığı kaydedildi.
Uygur bölgesi, bulunduğu stratejik konum ve yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynaklarıyla Çin’in özellikle enerji ihtiyacının karşılanması adına çok büyük önem arz ediyor. 138 kıymetli madenin çıkartıldığı Şincan’da, Çin'in toplam petrol rezervinin yüzde 30'u, doğalgaz rezervinin de yüzde 34'ü bulunuyor.

Öte yandan Pekin yönetimi, Çin'in 12. Beş Yıllık Ulusal Ekonomi ve Kalkınma Programı'na göre, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nin 2015 yılına kadar ülkenin en büyük petrol ve doğal gaz üretim üssü olmasını hedefliyor ve buna yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Çin’in, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere buraya yaptığı yatırımları 2017’de yaklaşık 1 trilyon 500 milyar yuanı (236 milyar dolar) bulması bekleniyor. Çin, yapılan çalışmaların ardından geçen yılın sonlarında bölgede 50,57 milyon ton ham petrol bulunduğunu duyurmuştu.

Bölgenin merkezi Urumçi’de Temmuz 2009’da çıkan ve resmi rakamlara göre 200’e yakın kişinin öldüğü Uygur – Han Çinlisi etnik çatışmasının ardından Pekin hükümeti, buraya olan yatırımlarını arttırma yoluna gitmişti.
Kaynak: cha