Ukrayna'nın, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin 21. yılı coşku ile kutlanıyor. Kutlamaların merkezi başkent Kiev'deki, Bağımsızlık Meydanı ve meşhur Kreşçatik Caddesi oldu.

Bu yıl da ekonomik kriz sebebiyle askeri geçit yapılmadı ve törende harcanacak kaynak sosyal harcamalara ayrıldı. Askeri geçitteki tank, roket, füze ve topun yerini ise ülkenin bütün bölgelerinin renklerini yansıtan 4 metre uzunluğundaki dev yumurtalar aldı.

Her bölgenin paskalya yumurtası boyama sanatını gösteren dev yumurtalarla birlikte o bölgenin halkı geleneksel kıyafetleri ve halk dansları yaparak renkli bir geçit oluşturdu. Yumurtalar küçük arazi araçları ile çekilirken ülkedeki motorlu gençler de halk geçidine renk kattı. Halk geçidinde ellerinde çiçeklerle geçenlerin yanı sıra ülkedeki ana dil tartışmaları nedeniyle bir gurup ‘Ukraynacaya Seviyoruz’ dövizleriyle geçide katıldı. Halk geçidinde siyasi parti bayrakları taşınmasına izin verilmedi.

Bununla birlikte Bağımsızlık Meydanı’nda kurulan platformda halk dansları ve konserler verildi. Önceki yıllarda askeri geçidin yapıldığı alan ise gençlere ve gösteri için şirketlere sahnelerine bırakıldı.

Gençlerin ekstrem sporlar yaptığı alanda çeşitli guruplarda dans ve şovlarıyla bayrama renk kattı. Panayır alanına dönen caddede aileler çocuklarıyla birlikte gezdi.

28 Ekim’de genel seçimlerin yapılacağı ülkedeki siyasi partilerde başkent Kiev’in meydanlarında partililerle birlikte bağımsızlık bayramını kutladı. Doğal gaz alımında ülkesini zarara uğrattığı gerekçesi ile tutuklanan eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko’nun lideri olduğu Anavatan Partisi ülkenin en büyük bayrağını açtı. İktidardaki Bölgeler Partisi ise Ayasofya Meydanı’nda kurulan platformda konserler ve gösterilerle bayramı geçirdi.

Kiev’deki etkinliklere 50 binden fazla kişinin katıldığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı Kiev’de güvenliği; 950’si asker ve 200’ü çevik kuvvet personeli olmak üzere toplam 3 bin 573 kişilik kolluk kuvvetinin sağladığını bildirdi.

Bundan tam 21 yıl önce 1991 yılında yapılan referandum da Ukraynalıların yüzde 90'nı ülkesinin Sovyetlerden ayrılarak bağımsız olmasından yana oyunu kullanmıştı.
Kaynak: cha