Ukrayna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e suikast planlamakla suçlanan eylemciyi Rusya’ya teslim etti.

Odessa’da önceki gün görülen davada Kazak asıllı Ilyan Pyanzin’in Rusya’ya iadesi ile ilgili karar çıktı. Pyanzin, Putin’e seçim sürecinde suikast düzenlemekle suçlanan 2 kişiden biri olarak yargılanıyordu. Ukrayna mahkemeleri Rus lidere intihar planlayan eylemcilerden Adam Osmayev’in 14 Ağustos'da Rusya’ya iadesine karar vermiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin müdahalesi sonucu iade süreci durdurulmuştu.

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal, “Ukrayna özel güvenlik birimi Pyanzin’i Ocak ayından bu yana tutuklu bulunduğu hapishaneden Odessa havalimanına getirdi. Moskova’ya ulaşan Pyanzin, Lefortovo’da mahkeme süreci başlamadan önce gözaltında tutuluyor.” bilgisini aktardı. Federal Güvenlik Servisi’nden görevlilerin de konu ile ilgili çalışmalara kısa sürede başlamaları bekleniyor.

Ocak ayında bir apartman dairesinde meydana gelen patlama sonrası Adam Osmayev ve Ilya Pyanzin Ukrayna güvenlik birimlerince tutuklanmıştı. Bir apartman dairesinde patlayıcı hazırlayan eylemcilerin Çeçen ayrılıkçı lider Doku Umaraov’un emri ile Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik suikast hazırlığı içinde oldukları iddia edilmişti.

Mart ayında Ukrayna’da görülen davada eylemciler terör örgütü kurmak ve suikast planlamakla suçlanmıştı. Moskova’nın eylemcileri Kiev’den talep etmesi üzerine Odessa Temyiz Mahkemesi, Osmayev’in 14 Ağustos’ta Rusya’ya iadesine karar vermişti. Osmayev’in iadesi ile ilgili uygulama için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı bekleniyor.

Eylemi planlayanlar Odesa’da Ocak ayı başında bir apartman dairesinde evde ürettikleri patlayıcıların infilak etmesi üzerine polis tarafından yakalanmıştı. Patlama sırasında eylemcilerden birinin öldüğü belirtilmişti.

Hayatta kalan saldırganlardan Pyanzin saldırının arkasında Rusya’da bir çok terör eylemini gerçekleştiren Çeçen ayrılıkçı Umarov’un olduğunu kabul etmiş, patlama sırasında yaşamını yitiren Ruslan Madayev’le birlikte Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye üzerinden Odesa’ya geldiklerini, Adam Osmanyev’le buluşarak saldırı için hazırlık yapmaya başladıklarını itiraf etmişti.

Uzun süre Londra’da yaşadığını ifade eden Osmanyev de Moskova’da bir kısım ekonomik hedeflere yönelik saldırı yapacaklarını ardından da Putin’i hedef alacaklarını kabul etmişti. Osmanyev, Madayev’in intihar eylemcisi olduğunu söylemişti.
Kaynak: cha