Resmi ziyaret için Türkmenistan'a gelen Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, bu ülkedeki temaslarına başladı. Tacik lider Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından 'Bitaraplık' (Tarafsızlık) Nişanı ile ödüllendirildi.

Konuk Devlet Başkanı İmamali Rahman, Türkmen mevkidaşı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Oğuzhan Köşkü’nde askeri törenle karşılandı. Ardından liderler yaklaşık bir saat baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Berdimuhamedov ile Rahman, iki ülke ilişkileri yanı sıra uluslararası ve bölgesel konuları da değerlendirdi.

Daha sonra liderler heyetler arası görüşmelere katıldı. Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov, heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmasında, Tacikistan ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydetti. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 2011 yılında 194 milyon doları bulduğunu kaydeden Berdimuhamedov, söz konusu hacmin artırılması için bütün imkanların mevcut olduğunu söyledi. Türkmen lider ayrıca, ulaşım koridorunun oluşturulması gerektiğini belirtti.

Tacik Devlet Başkanı Rahman, Türkmenistan ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını kaydederek, bölgesel işbirliğinin daha da arttırılması için çaba göstereceklerini belirtti. Malların ve insanların serbest dolaşımının sağlanmasıyla Orta Asya bölgesini yatırım açıdan daha cazip hale getirilebileceğini belirten Rahman, bu bağlamda işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ BÜYÜK ÖNEM
Berdimuhamedov ile Rahman arasındaki görüşmelerde enerji alanındaki işbirliği de yer aldı. Türkmen lider, Tacikistan’a petrol ürünleri ve elektrik enerji ihracatını arttırmaya hazır olduklarını söyledi.

Türkmenistan'dan elektrik enerjisi satın alan Tacikistan, bu ülkeyle enerji alanında işbirliği yapmaya büyük ilgi gösteriyor. Türkmenistan ile sınırı olmayan Duşanbe yönetiminin, bu ülkenini enerji kaynakları transit yoluyla ülkesine ulaştırmanın yollarını arayacak.
Rahman’ın Aşkabat ziyareti kapsamında iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak bir dizi ikili anlaşmalara da imza atıldı. Berdimuhamedov ile Rahman, ortak bildiriye imza atarken, iki ülke arasında kültür, bilimler akademisi, dışişleri bakanlıkları, ticaret odaları arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

RAHMAN’A BİTARAPLIK NİŞANI

Türkmen lider Berdimuhamedov, Tacik mevkidaşı Rahman’a ülkesinin en yüksek nişanlarından olan ‘Bitaraplık Nişanı’ ile ödüllendirdi. Berdimuhamedov, Rahman’ın iki ülke arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesine yaptığı katkılardan ve Tacikistan’ın Türkmenistan’ın Tarafsızlığını destekleyen ülke olduğu dolayısıyla böyle bir anlamlı ödüle layık gördüklerini belirtti.

Rahman ödül töreninde yaptığı konuşmasında, bu anlamlı ödül için teşekkür ederek, Türkmenistan ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini ve bundan sonra da bu ülkeyle her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Öte yandan, Tacik lider Rahman’a Türkmenistan’da fahri profesör unvanı da verildi. Türkmenistan Ekonomi ve İşletme Enstitüsü tarafından fahri profesör unvanına layık görülen Rahman, Türkmenistan temaslarını yarın da sürdürecek.

Rahman ile Berdimuhamedov, yarın Aşkabat yakınlarındaki Abadan şehrinde inşa edilen tekstil fabrikasının açılış törenine katılacak. Daha sonra Atçılık Kompleksi’ni gezecek olan Rahman, Türkmenistan temaslarını tamamlayarak ülkesine dönecek.

Rahman’a bu ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, dış politika danışmanı Erkin Rahmatullayev, Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, Tacikistan Milli Bankası Başkanı Abducabbor Şirinov, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şarif Said ve ülkenin önemli kurumu olan TALKO şirketinin Ticaret Müdürü Şerali Kabirov eşlik ediyor.
Kaynak: cha