Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 4.Uluslararası ICPO-2012 Bilgisayar Proje Olimpiyatları'na ev sahipliği yapıyor. 15 Eylül’de sona erecek olimpiyatlara 41 ülkeden 220 öğrenci katılıyor. Türkiye, bu olimpiyatlara 23 öğrenci ile iştirak ediyor.

Türkmenistan, dördüncü kez Bilgisayar Proje Olimpiyatları’na ev sahipliği yapıyor. Türkmenistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tertiplenen olimpiyata, Türkiye başta olmak üzere 41 ülkeden gelen 220 öğrenci 94 projesiyle yarışacak.
Türkmenistan’da eğitim alanında faaliyet gösteren Başkent Eğitim Kurumları’nın da organizasyonda yer aldığı olimpiyatların açılış töreni, Uluslararası türkmen-Türk Üniversitesi’nde yapıldı. Açılış törenine; Milli Eğitim Bakanı Gülşat Mammedova, Başkent Eğitim Kurumları Genel Koordinatörü Seyit Embel, bakanlar, üniversite rektörleri, gazete editörleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde Eğitim Bakanı Gülşat Mammedova, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un olimpiyat katılımcılarına gönderdiği yazılı mesajını okudu. Devlet Başkanı Berdimuhamedov mesajında; “Dünyanın çeşitli ülkesinden gelen öğrencilerin hazırladığı bilgisayar projelerinin günümüz eğitim sistemine büyük katkı sağlayacağına inancım tam. Türkmenistan’da enerji, tarım, tekstil, inşaat, kimya sanayisi ile birlikte eğitim sektöründe de günümüz teknolojileri kullanılıyor. Bu bağlamda, Avrupa, Amerika, Asya ülkelerinin tecrübesinden istifade ederek, bilgisayar destekli eğitim sisteminin kurulmasına büyük önem veriyoruz” diye ifadeler kullandı.

Daha sonra tören halk oyunları gösterisiyle devam etti. Olimpiyatlar için gelen öğrencilere sanat ve folklor ekipleri muhteşem bir konser şöleni sundu.

Türkmenistan’da dördüncü kez düzenlenen olimpiyatta, öğrenciler 5 dalda yarışacak. Bütün projelerin ödüllendirileceği olimpiyatlarda, öğrenciler yeni projeleriyle juri karşısına çıkacak.. Öğrenciler tarafından 'Kısa Film', 'Donanım Kontrol', 'Dijital İçerik' ‘Art’ ve 'Programlama’ dallarında 94 proje hazırlandı.

Türkmenistan daha önce, 2001,2004 ve 2008 yıllarında proje olimpiyatlarını düzenlemişti.

Kaynak: cha