Kırgızistan’da yarın başlayacak Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDKÜ) İşbirliği Konseyi 2. Zirvesi öncesinde Bişkek’te bir araya gelen konsey üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Gaziantep’teki saldırıyı kınadı. Bakanlar bu kritik süreçte Türkiye’nin acısını paylaştıklarını ve terörle mücadelede yanında olduklarını dile getirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, öncelikle Türk halkına Kırgız hükümeti adına taziyelerini iletti. Kazakbayev, "Hükümetim ve şahsım adına taziyelerimi dile getiriyorum. Terörün etkili olduğu bir dönemde terörle mücadelede ve teröre karşı durmada Türkiye ile beraberiz.” dedi.

Kazakistan Dışişleri Yercan Kazıhanov ise “Türkiye’nin güneydoğusunda Gaziantep şehrinde yaşanan terör olayında hayatını kaybedenler için Dışişleri Bakanı Davutoğlu andına Türk halkına taziyelerimizi bildiriyoruz. Yaralılara şifalar diliyoruz. Kardeş Türk halkının acılarını paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halef Halefov da olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Yaşanan son terör olayı üzerine Sayın Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na ve Türk halkına Azerbaycan hükümeti adına başsağlığı diliyorum. Şunu da belirteyim ki, Azerbaycan her türlü terör faaliyetlerini kınayarak, terörle mücadelede Türkiye’nin tüm çabalarını destekliyor.” şeklinde konuştu.

Dışişleri bakanları toplantısı sonrasında gerçekleştirilecek Türk Konseyi üyesi ülke cumhurbaşkanları zirvesi ise yarın yapılacak. Özbekistan ve Türkmenistan’dan katılımın olmadığı yarınki zirveye Türkiye, Kırgızistan ve Kazakistan cumhurbaşkanı, Azerbaycan ise başbakan düzeyinde katılıyor.





Kaynak: cha