Filipinler’de 24 kişinin ölümüne yol açan Saola Tayfun’u, Tayvan’da adeta tsunami etkisi oluşturdu. Tayvan’da dün etkisini artıran Saola Tayfun’unda ölü sayısı 5’e yükseldi. Tayfunun etkili olduğu bölgelerde 16 kişi ise yaralandı. Birçok yerleşim alanının sular altında kaldığı tsunami gibi tayfunda, hala kayıp olan 2 kişiyi ise arama çalışmaları sürüyor.
Özellikle adanın kuzeyinde yoğun yağış nedeniyle birçok yerleşim alanı ve tarla sular altında kalırken bazı bölgelerde yollar çöktü ve ulaşım felç oldu. Nehirlerin taşmasıyla beraber sular altında kalan Mottobet araçların ve evlerin bulunduğu bölgeler, Japonya’da deprem sonrası meydana gelen tsunamiyi hatırlattı.

Öte yandan yetkililerin verdiği bilgiye göre tayfun, tarım alanlarında 218 milyon NT (7.29 milyon dolar) zarara neden oldu. Selde mahsur kalan halkı ise hükümetin görevlendirdiği 3 binden fazla asker, bot ve araçlarla güvenli yerleşim yerlerine taşıyor. Askerlerin şu ana kadar tayfundan etkilenen 2 bin kişiyi güvenli yerlere taşıdığı kaydedildi. Tayvan ordusundan yapılan açıklamada toplam 52 bin 725 görevlinin arama kurtarma çalışmalarına devam ettiği bildirildi. Ayrıca Taipei Power şirketinden yapılan açıklamada tayfundan etkilenen toplam 200 bin kişinin elektrik sorunlarının çözüldüğü açıklandı.
Kaynak: cha