Japonya ve Çin arasında krize sebep olan adaların 25 deniz mili yakınlarına iki sahil devriye gemisi gönderen Tayvan, “gerekirse bir karış toprak için dahi mücadele edecekleri” açıklamasında bulundu.

Çin medyasında yer alan haberlerde, Tayvan Devlet Başkanı Ma Yingjiu’nun ada krizi ile ilgili sert sözlerine yer verildi. İlk tepkisini Japonya’da bulunan Tokyo Temsilcisini acil geri çağırmakla yapan Tayvan lideri Ma, bugün de bir seminerde yaptığı açıklamada, Japonya ile savaşabileceklerini imha etti. Ma Yingjiu, “Ülkemize ait bir karış toprak için bile mücadele edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Japonya’nın "Senkaku", Çin’in ise "Diaoyü” ismini verdiği adalar üzerinde tıpkı Tokyo ve Pekin yönetimi gibi hak iddia eden Tayvan iki sahil güvenlik gemisini Güney Çin Denizi’ndeki adalar zincirinin yakınına göndermişti.

Tayvan gemilerinde yer alan 40’a yakın gazeteci, sahil güvenlik görevlilerinin güvertede makineli silahları gösterdiklerini, ancak ateş açmadıklarını ifade etti. Gazeteciler, bölgede Japon sahil güvenliğine ait bir gemi falan görmediklerini de sözlerine ekledi.

Çin ile Tayvan 1949’da yapılan iç savaşta ayrılmıştı. Çinli milliyetçilerin kurduğu Tayvan hükümeti kendisini Qing hanedanlığının devamı olarak görürken, adayı ana kıta Çin’den bağımsız olarak yönetiyor. Ancak, Çin 23 milyon nüfuslu Tayvan’ı kendi ana karasının bir parçası olarak kabul ediyor.
Kaynak: cha