İngiltere’deki Rum Yüksek Komiseri Büyükelçi Aleksandros Zinon’un, Güney Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin Suriye’deki çatışmalar çerçevesindeki faaliyetleri konusunda Salı günü İngiltere Savunma Bakanlığı'nı ziyaret edeceği belirtildi.

Rum Politis gazetesi, önceki gün İngiliz Dışişleri Bakanlığından konu hakkında bilgi talep eden ancak net bir cevap alamayan Zinon’un Savunma Bakanlığı'na yönlendirildiğini hatırlattı ve Zinon’un Savunma Bakanlığı yetkilileriyle Salı günü görüşeceğini vurguladı.

Diğer bir Rum gazetesi olan Fileleftheros ise, Rum hükümetinin İngilizlerin, Suriye’deki casusluk faaliyetleri konusunda İngiliz üslerini kullanmaları konusunda hâlâ izahat beklediğini belirterek Rum siyasi partilerinin konuya ilişkin tepkilerine yer verdi.

Habere göre Rum Meclisi ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, İngilizlerin üsleri kullanım şekilleriyle Kuruluş Anlaşmasını ihlal etmeyi ve halkın güvenliğini tehlikeye atmayı ısrarla sürdürdükleri şu anda, en azından uluslararası mahkemeler yoluyla İngilizlerin Güney Kıbrıs’a olan borcunu ödemesinin talep edilmesi gerektiğini söyledi.

AĞROTUR ÜSSÜNÜN YETKİLERİNİN GENİŞLETİLMESİ TALEBİ

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, İngiliz üsler yönetimiyle Rum Dışişleri Bakanlığı arasında, Ağrotur İngiliz Üssünde bulunan askeri havaalanının kontrol kulesinin yetkilerinin genişletilmesi konusunda görüşmeler yapıldığını yazdı.

Gazete, askeri ve özellikle Baf havaalanına yönelen sivil uçakların aynı anda uçtuklarında bazı güvenlik açıklarının ortaya çıktığını, bu sebepten ötürü de Ağrotur üssü havaalanına ait “Uçuş Kontrol Alanı” oluşturulmasının görüşüldüğünü belirtti.

Rum hükümetinin bunu kabul etmesi durumunda, bunun hali hazırda üslerden kalkan uçakların Suriye’deki casusluk faaliyetlerine katılmalarının gündemde olduğu bir sırada üslerin düzeyinin yükseltilmesi anlamına geleceğini ifade eden gazete, bu yetkiyi alması durumunda Ağrotur Havaalanının, “AIP” (Aeronautical Information Publication) yayınlayarak Rum (Lefkoşa) FIR hattına müdahale edebileceğini vurguladı.
Kaynak: cha