Muhalif Suriye Ulusal Konseyi (SUK) lideri Abdulbasit Seyda, Suriyeli muhalifler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde mücadelelerini sürdüreceklerini, bunun da özellikle PKK’ya yakınlığı ile bilinen PYD için geçerli olduğunu söyledi.

Erbil’de Suriye Muhalif Grubu SUK, Divan Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya SUK Başkanı Abdulbasit Seyda, Suriyeli Muhalif Hristiyanlar adına Abdulahad Sıtayfu, Şeyh Bessam Said İshak ile Şeyh Salim Muslid katıldı.

Erbil’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimini ile toplantı yapmak için buraya geldiklerini belirten SUK Başkanı Abdulbasit Seyda, daha sonra da bu toplantıya Türkiye’nin de katıldığını söyledi. Seyda, Türkiye ile yapılan toplantının önceden belirlenmiş bir toplantı olmadığını özellikle vurguladı. Seyda, ‘Barzani'nin daveti üzerine Kürt bölgesine geldik. Asıl toplantımız Kürt Yönetimi ile bizim aramızda idi. Düzenlenen toplantıya sonradan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da katıldı.’ dedi.

'KÜRTLER SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANA'

Şu an Suriye’de yaşanan sorunun Irak meselesine çok yakın olduğunu vurgulayan Seyda, ‘Oradaki Kürtler toprak bütünlüğü içerisinde. Ama haklarına kavuşmuş bir millet gibi ve Suriye’de Suriyeli olarak yaşamak için mücadele ediyor. Biz bütün Suriyeliler adına söylüyorum; Kürt, Betebet Arap ve Hıristiyanlar olarak Esad rejiminden eşit bir şekilde zarar gördük. Onun için ele ele verip Esad ve rejiminden Allah’ın izni ile kurtulacağız. Bu kurtuluş çok yakın zamanda inşallah gerçekleşecektir.’

'PYD, SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE RİAYET EDECEK'

Türkiye’nin PYD konusunda ki rahatsızlığına dikkat çeken bir gazetecinin 'PYD’yi kendi meclisinize alacak mısınız?' şeklindeki sorusuna Seyda, ‘Suriyeli muhalifler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu da özellikle de PYD için geçerli.’ şeklinde cevapladı.

'Türkiye’yi mi memnun edeceksiniz yoksa bağımsızlığınız için mi mücadele edeceksiniz' şeklindeki bir başka soruya da Seyda: ‘Bu meclisteki herkes, her taraf, Suriye’nin toprak bütünlüğünden ve sorunun çözümden yanadır. Yine birlike içerisinde Suriye halkının bu zulümden kurtulması için çalışacağız. Bununda anlamı herkesin çıkarına çalışacağız.’ karşılığını verdi.

'BİNALARA ASILAN KÜRT BAYRAKLARI ÖZERK BÖLGE KURULACAK ANLAMI TAŞIMIYOR'

Özerk bir bölge kurulmayacaksa o zaman neden bazı bölgelerde Kürt bayrakları asılıyor yönündeki soruya ise
Seyda, ‘Binalara asılan bayraklar başka bir amaç için yapılmıyor. Sadece oradaki Kürtlerin bir simgesi olduğundan dolayı bayraklar dalgalandırdılar. Buda oradaki Kürtlerin yaşadığını anlamını taşıyor. Biz toprak bütünlüğünden yanayız.’ şeklinde cevapladı.

'İRAN, SURİYE’NİN İÇİŞLERİNE KARIŞMASIN'

Son olarak İran’a da seslenen Seyda, ‘Biz İran’ın tutumunu biliyoruz. Buradan onlara sesleniyoruz. Bu Suriye’nin bir iç meselesidir. Bu bir gençlik ayaklanmasıdır. Onun için bunu bilmeliler ki bu ayaklanma hiç kimsesinin çıkarına değildir. Bu milletin yaptığı bir şey. Bir çıkarın veya başkaları için yapılmış bir şey değil.’
Kaynak: cha