Rusya, Tacikistan’da bulunan askeri üssünün süresinin uzatılması için yoğun diplomasi mesaisi harcıyor. Son bir ay içerisinde Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoli Antonov ikinci defa Tacikistan’i ziyaret etti.

Tacik basınına göre, Rus Bakan Yardımcısı Antonov, dün akşam saatlerinde Duşanbe’ye geldi. Tacikistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Antonov’un bu ziyaretinin bir çalışma ziyareti olduğu ve iki ülke arasındaki işbirliği konularının görüşüleceği belirtildi. Açıklamada görüşmelerin basına kapalı olarak yapıldığına dikkat çekildi.

Rus Bakan Yardımcısı Antonov ile Tacikistan Adalet Bakanı Rustam Mengliyev başkanlığındaki heyet arasında görüşmeler yapılıyor.

Uzmanlara göre, Antonov’un ziyaretinde Tacikistan’da bulunan 201. Rus askeri üssünün süresinin uzatılmasına yönelik konuların görüşüleceği belirtildi. Antonov daha önceki ziyaretinde yaptığı açıklamasında, Rus askeri üssüne ilişkin görüşmelerin başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ve müzakere sürecinin hızlandırıldığını ifade etmişti.

Rusya ile Tacikistan, iki ülke çıkarları doğrultusunda hareket ederek, yeni anlaşma üzerinde hummalı bir çalışma yürütüyor. Taraflar daha önce askeri üssün kalma süresinin 49 yıl daha uzatılması yönünde sözde anlaşmışlardı, ancak bununla ilgili herhangi bir yazılı anlaşma imzalanmamıştı.

Rusya’nın yurt dışındaki en büyük askeri üssü konuşlandırılmasına ilişkin anlaşma, 2004 yılında 10 yıllık süreyle imzalanmıştı.

Bu arada, bazı basın organlarında çıkan haberlere göre, yeni anlaşmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ekim ayında Tacikistan’a yapacağı ziyaret kapsamında imzalanması bekleniyor.
Kaynak: cha