Rusya’nın yeni göçmen yasasına göre, ülkede çalışan yabancı göçmenler gelecek yıldan itibaren Rusça ve Rusya tarihinden sınava tabi tutulacak. Başarılı olamayanlara çalışma vizesi verilmeyecek.

Rusya hükümeti gelecek yılın ilk çeyreğinde Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in onayladığı 2025 göçmen gelişim programı çerçevesinde Rusça ile ilgili test çalışmalarını sonuçlandıracak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin göçmenlerle ilgili Rusça, tarih ve temel hukuk testlerinin uygulanmasını istemişti.

Federal Göçmen Servisi’nin (FGS) verilerine göre her yıl Rusya’ya 14 milyon göçmen geliyor. Bunlardan en az üçte biri çalışmak için gelirken, yüzde 22’sinin kaçak olarak Rusya’da yaşadığı tahmin ediliyor.

İnterfaks’a konu ile ilgili daha önce açıklamada bulunan FGS Başkan Yardımcısı Yekaterina Yegorova, yabancı şirketlerde çalışan yabancıların Rusça dil testinden istisna olacaklarını söylemişti.

Rusça bilmenin yabancıların entegrasyonunda önemli katkı sağladığına değinen yetkili, Tacikistan ve Kırgızistan başta olmak üzere eski Sovyet ülkelerinde dil merkezleri kurulacağını, Rusya’ya çalışmak için geleceklere önceden dil eğitimi verileceğini kaydetmişti.
Kaynak: cha