Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i istifaya çağıran kararın çıkmasının ardından bir açıklama yapan Rusya BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, isyancı gruplara açık bir şekilde destek verildiğini iddia etti.

Rus basınına yansıyan bilgilere göre Çurkin, çıkan kararın Suriye’de sivil savaşı durdurmayacağını, muhalefetin açık bir şekilde finanse edilmesi ve desteklenmesinin teşvik edildiğini savundu. Kofi Annan’ın ortaya koyduğu barış planı ile kabul edilen tasarının çeliştiğini kaydeden Çurkin, “Bu karar Suriye’de siyasi çözüm şansını daha da zayıflatmaktadır” eleştirisini getirdi.

Karara tepki gösteren Çin Betvole Daimi Üyesi Yardımcısı Wang Min de tek tarafa yapılan baskılarla sorunun çözülmesine yardımcı olunmadığını öne sürdü. BM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarıya Rusya ve Çin’le birlikte 12 ülke hayır oyu kullandı. 193 ülkenin bulunduğu genel kurulda 31 ülke çekimser kalırken, 133 ülke destek verdi.

Suriye lideri Esed'i istifaya çağıran tasarı, iktidarın geçiş hükümetine devredilmesini, Suriye ordusunun hava saldırılarını durdurmasını ve askerlerin kışlalarına dönmesini talep ediyor. Yaptırım gücü olmayan karar, tavsiye niteliği taşıyor.
Kaynak: cha