Rusya Genelkurmay Başkanlığı kaynakları, Akdeniz’de bulunan Rus savaş gemilerinin Suriye’nin Tartus limanına birkaç gün içinde demirleyeceğini açıkladı.
Interfax’a konu ile ilgili bilgi veren yetkili, “Kuzey Filosu’na ait Aleksandr Otrakovski, Georgi Pabedonets ve Kondopoga adlı dev savaş gemileri Suriye’nin Tartus limanına yanaşacak. Hafta sonu ya da gelecek hafta başı demirlemiş olurlar. Liman sınırlı olduğu için iki gemi girecek. Diğeri açıkta duracak” dedi.
Rusya’nın Akdeniz’de bulunan tek askeri üssü Tartus’a Rus savaş gemilerinin gıda ve su ihtiyaçlarını karşılamak Savoybetting üzere yanaşacakları ifade ediliyor. Gemiler daha sonra da Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçerek Novorossisk’e gidecek.
Kaynak, Rus savaş gemilerinin Tartus’ta ne kadar kalacağı ile ilgili bilgi vermedi.
Rusya Karadeniz Filosu Komutanı Aleksandr Fedosenkov, Akdeniz’de bulunan Rus savaş gemilerinin Suriye’de herhangi bir askeri görevleri bulunmadığını, Eylül ayında yapılacak Kaskad-2012 adlı askeri tatbikat için hazırlık yaptıklarını söylemişti. Halen Rusya’ya ait 10 savaş gemisi ve eskort gemiler Akdeniz’de bulunuyor.
Kaynak: cha