ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin büyük finansörlerinden olan ve kumarhaneler kralı olarak da Bets10 tanınan Sheldon Adelson, kara para aklama iddiasıyla incelemeye alındı. Wall Street Jorunal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ünlü milyarderin kumarhanelerinde kara para akladığı iddiasıyla Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından teftiş edilmeye başlanıldığını yazdı.

Los Angeles savcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya göre, Adelson’ın sahibi olduğu kumarhane uyuşturucu kaçakçılığından mahkum olan Meksikalı işadamından milyonlarca dolar aldığını öne sürdü. Çin doğumlu Meksikalı işadamı Ye Gon, 2007 yılında Amerikan mahkemesi tarafından hakkında açılan uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla hapse atılmıştı. Hala Amerika’da hapiste bulunan Ye Gon’u Meksika’da uyuşturucu kaçakçılığı, adam öldürme, kaçırma ve kara para aklama gibi suçlarından dolayı Amerika’dan iadesini istiyor.
WSJ, savcılığın para transferinin 2000’in ortalarında başladığına dair belgeler ele geçirdiğini bildirdi.

Los Angeles savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın zaman ise Cumhuriyetçiler tarafından eleştiriliyor. Cumhuriyet Partisi başkan adayı Mitt Romney’in seçim kampanyasını destekleyen super PAC’in en büyük finansörlerinden olan Andelson kasım ayına kadar toplam 100 milyon dolar bağışlamayı vaat etmişti. Başkan Barack Obama karşıtlığı ile tanınan Andelson, ayrıca Forbes dergisinin milyar dolara sahip zenginler listesinde de ismi olan birisi.

Andelson, 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları içinde önce Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich’e destek vermişti. Gingrich’in yarışta çekilmesinin ardından Adelson, Romney’i desteklediğini bildirmişti. ABD’nin İsrail ile olan ilişkisini daha da güçlendirmesini isteyen Andelson, pro-İsrail tutumu ile de tanınıyor.
Kaynak: cha