Romanya Anayasa Mahkemesi, 29 Temmuz Pazar günü düzenlenen Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile ilgili referandumun geçerliliği konusundaki kararını 12 Eylül tarihine erteledi. Böylece halk nezdindeki desteği büyük oranda sona eren Traian Basescu’nun Cumhurbaşkanlığı makamına dönüşü de zora girdi. Karar, hem siyaseti hem de piyasaları olumsuz yönde etkiliyor.

Referandumda kullanılan oy ve seçmen listeleri ile ilgili itirazları değerlendiren Anayasa Mahkemesi, olayın detay ve karışıklığını dikkate alarak referandumun geçerliliği ile ilgili sonucu eylül ayına bıraktı. Mahkemenin bu kararı, 10 Haziran 2012 tarihinde yapılan yerel Vegabet seçimlerle ilgili de spekülasyonların doğmasına neden oldu. Kararın, aynı zamanda azledilen Cumhurbaşkanı Traian Basescu ile Başbakan Victor Ponta arasındaki güç çekişmesinin zaten krizle boğuşan ülkedeki istikrarsızlığı daha da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor. Karar duyulduktan sonra Romen para birimi, Euro karşısındaki en düşük seviyesine inerken, beklenen korkuyu da doğrulamış oldu.

Geçen hafta 13 saatlik uzun görüşmeler yapan Anayasa Mahkemesi’nin, Parlamento tarafından görevden alınan Basescu’nun azil kararını iptal etmesi bekleniyordu. Ancak toplantıdan, kararın eylül ayına bırakılması sonucunun çıkması sürpriz olarak değerlendirildi.
29 Temmuz tarihinde düzenlenen referandum, seçmenlerin ancak yüzde 46’sının sandık başına gitmesi nedeniyle geçersiz ilan edilmişti. Oy kullanan seçmenlerin yüzde 87’si Basescu’nun görevden alınması yönünde oy kullanmıştı.

Fakat referandumdan hemen sonra yapılan itirazlar ve İçişleri Bakanı Ioan Rus’un seçmen listelerinin doğruluğunu garanti edemeyeceklerine dair açıklaması üzerine Anayasa Mahkemesi hükümetten Eylül ayına kadar yeni güncel seçmen listelerini istedi. Böylece seçmen listeleri incelendikten sonra nihai karar, 12 Eylül tarihinde verilecek. Geçici Cumhurbaşkanı Crin Antonescu, mahkemenin vereceği karara kadar bu görevini sürdürmeye devam edecek.

Başbakan Victor Ponta ise mahkemenin aldığı kararı doğru bulduklarını ifade etti. Görevden alınan Cumhurbaşkanı Traian Basescu da yaptığı açıklamada karara tepki göstererek hükümetin yargı mekanizmasını etkilediğini ileri sürdü.

Muhalefetteki Liberal Demokrat Parti (PDL) yetkilisi Cristian Preda da karara tepki gösterenlerden. Preda, dünyanın hiçbir yerinde seçmen listelerinin oylamalardan sonra oluşturulamayacağını belirterek hükümeti kriz çıkarmakla suçladı.

Romanya; hükümet ve cumhurbaşkanı arasındaki iktidar mücadelesi nedeniyle Avrupa Birliği’nden sert uyarı almıştı. Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı arasındaki güçler çekişmesine Anayasa Mahkemesi’nin kararı da eklenince, ülkenin AB Schengen bölgesine gecikmeli girişi de olumsuz etkilenmeye başlandı. Eylül ayında Schengen bölgesine kısmi şekilde girişine yeşil ışık yakılan Romanya son gelişmelerden sonra ilk olarak Almanya'dan olumsuz sinyal aldı. Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen hayalinin başka bahara kalabileceğini açıklamıştı.
Kaynak: cha