Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin tek taraflı olarak kurmaya çalıştığı füze kalkanı dahil olmak üzere karşılıklı olarak nükleer silahsızlanmada yeni adımlar atılması çağrısı yaptı.

Hiroşima’da düzenlenen “Nükleer Savaşların Önlenmesi” konferansına bir mesaj gönderen Putin, Rusya’nın her zaman nükleer silahsızlanma taahhütlerini yerine getirdiğini söyledi.

Kremlin internet sayfasında da yer alan mesajında Putin, “Rusya nükleer silahsızlanma alanında her zaman yeni atılacak adımlara hazır. Ancak bu tür adımlar karşılılık ilkesine uygun olarak atılmalı ve uluslar arası güvenlik ve stratejik istikrarı etkileyen tüm faktörler dikkate alınarak uygulamaya konulması gerekir.” dedi.

Putin, tek taraflı ve sınırsız bir şekilde ABD füze savunma sistemi ile ilgili çalışmaları, uzayın silahlandırılmasını ve Avrupa’da konvansiyonel silahlar açısından mevcut dengesizliği uluslar arası istikrarı bozan adımlar olarak niteledi.

Kitle imha silahlarının tehdidinden insanoğlunun korunmasının, küresel ajandanın önemli konularından biri olduğuna değinen Putin, “Rusya 2011’de imzalanan nükleer silahlarda indirim (START) anlaşmasının gereklerine uygun davranmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Putin Rusya’nın her zaman nükleer tehdidin azaltılmasına yönelik sivil ve siyasi hareketlerle yapıcı diyalog içinde olduğunu savundu.
Kaynak: cha