Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in Rusya eleştirilerinin kendilerinin Avrupa’da kurulması planlanan füze savunma sistemi ile ilgili yaklaşımlarında haklı olduğunu gösterdiğini söyledi.

İki hafta önce Romney yaptığı açıklamada Başkan Barack Obama’yı zayıf müzakereci olmak ve Rusya’nın baskıları sonucunda Doğu Avrupa füze savunma sistemi planlarından uzaklaşmakla suçlamıştı. Romney yıl başında yaptığı eleştirilerde de Rusya’yı “bir numaralı jeopolitik düşman” olarak tanımlamıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislay Nikolic’le ortak düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, “O (Romney) bir kez daha bizim füze savunma sisteminde haklı olduğumuzu onaylamıştır…” dedi.

Romney’nin Rusya’yı bir numaralı düşman görmesinin “eksi” olduğunu ifade eden Putin, samimi olmasından dolayı da kendisine minnettar olduğunu kaydetti. Bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerini kazanması durumunda Romney ile de çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Rusya lideri, “Ben özgürce pozisyonunu belirlediği için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçi adayın başkanlık seçimlerini kazanmasa da Rusya’nın uzun vadeli olarak kendi güvenliğini sağlamak zorunda olduğuna işaret eden Putin, “Romney olmasa da dört yıl içinde benzer görüşlere sahip biri gelebilir. Bizim bunu dikkate alarak uzun tarihi perspektifle güvenliğimizi planlamalıyız.” tespitine bulundu.

ABD seçimlerini etkileme gibi bir çabalarının olamayacağını hatırlatan Rusya lideri, Romney’in değerlendirmelerinin önemli bir bölümünün seçim retoriği olduğunu, retorik dışındaki gerçeklerin de ortada olduğunu belirtti.

Rusya ve ABD arasında füze kalkanı ile ilgili sürdürülen müzakerelerde herhangi bir ilerleme sağlanamazken, Washington Moskova’nın yazılı güvence talebine olumlu cevap vermiyor. Washigton ve NATO ülkeleri füze kalkanının İran ve diğer “haydut ülkelere” yönelik olduğunu savunurken, Moskova projenin kendi ulusal güvenliğini tehdit ettiğini, karşı önlemler alacağını savunuyor.

Putin, Sırp meslektaşı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kuzey Akım doğalgaz boru hattının ikinci ayağının 8 Ekim’de aktif hale geleceğini söyledi.
Kaynak: cha