Rusya ile Japonya arasında Kuril adaları nedeni ile İkinci Dünya Savaşı sonrası henüz anlaşma imzalanamazken, iki ülke kedi-köpek diplomasisi ile ilişkileri sıcak tutuyor.
Akita Valisi Norihisa Satake’den yavru köpek hediye alan Putin, valinin nezaketini karşılıksız bırakmadı. Moskovski Komsomolets gazetesine göre Rus lider, Japon valiye Sibirya kedisi hediye gönderdi.
Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov basına yaptığı değerlendirmede yardımcılarının kendisine sunduğu alternatifler arasından bir Sibirya kedisini vali için seçtiğini söyledi.
Sağlık kontrolleri nedeni ile Putin’in hediye kedisi Tokyo Havalimanı’nda altı ay karantina altında tutulacak. Şubat ayında karantina süresinin dolmasının ardından kediyi alabileceğini ifade eden Satake, kendisinin eğitimi ile doğrudan ilgileneceğini ifade etti. Henüz altı aylık olan Sibirya kedisine ismi de Japon hükümeti verecek.
Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, 18 Haziran’da Meksika’da Putin’le görüşmesinde Akita belediye başkanının gönderdiği cins köpek yavrusunu hediye etmişti. Putin’e hediye olarak gönderilen köpek yavrusu Temmuz ayında Kremlin temsilcilerine teslim edildi.
Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba’yı kabulünde yeniden gündeme gelen hediye yavru köpek için Putin, “Valiye çok teşekkür ediyorum. Kendisine büyük bir Sibirya kedisi göndereceğim. Kedileri sevdiğini öğrendim…” demişti.
Kaynak: cha