İngiltere dış istihbarat (MI6) başkanı John Sawers’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu “İran’a saldırmaktan vazgeçirmek” için bu ülkeye gittiği iddia edildi.

Daily Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, Netanyahu’nun, ABD ve İngiltere’nin İran’ın nükleer programı konusundaki yaklaşımı konusunda sabırsız görünmesi üzerine Sawers, İsrailli yetkilileri ikna etmek için bu ülkeye gizli bir ziyaret gerçekleştirdi.

Haberde, İngiliz istihbarat başkanının, Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ı, diplomatik ve ekonomik yaptırımların hala olumlu olarak sonuçlanabileceğine ikna etmeye çalıştığı kaydedildi. Ayrıca Sawers’in, İsrailli liderlere, İran’a yönelik daha sert yaptırımlar uygulanabileceğini ilettiği iddia edildi.

İsrail, Washington yönetimini İran’ın nükleer programının diplomatik yollarla çözümüne ilişkin bir ‘son mühlet - deadline’ koyma konusunda baskı yaparken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, pazartesi günü yaptığı açıklamada açıkça “Amerika İran için bir ‘deadline’ belirlemiyor.” demişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise dün yaptığı sert açıklamada, İran’a saldırma konusunda ABD’nin İsrail’e ‘ahlaki ders’ verme hakkına sahip olmadığını söyledi. Netanyahu, “Tüm dünya İsrail’e (İran’a saldırı konusunda) beklemesini ve hala zamanın olduğunu söylüyor. Soruyorum size: Ne için ve ne zamana kadar bekleyeceğiz?” dedi.

İsrailli başbakan, İran nükleer programına ilişkin ‘kırmız çizgiler’ koymayı reddeden uluslararası camianın, İran’a saldırmak için İsrail’e ‘kırmızı ışık’ göstermeye hiçbir hakkının bulunmadığını savundu. Netanyahu, İran’ın yaptırımlar konusunda bir ‘deadline’ olmadığını bilmesi durumunda nükleer kapasitesini daha da arttırmak için önünde hiçbir engelin olmayacağını belirtti.

Bu arada, Neyanyahu’nun bu sert açıklamalarının Washington yönetiminin memnuniyetsizliğine sebep olduğu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, Netanyahu’nun bu ay sonunda yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısı sırasında görüşme talebini reddettiği iddia edildi. Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor ise bu iddiaları yalanlayarak böyle bir teklifin kendilerine yapılmadığını söyledi.
Kaynak: cha