Suudi Arabistan’ın ilk yüksek hızlı yolcu demiryolu hattının Ocak 2014’te tamamlanmasının hedeflendiği ve hat ile Mekke ve Medine şehirlerinin birbirine bağlanacağı bildirildi.

Günlük basılan Arab News’in haberine göre ulaştırma bakanı Cabara El Siraysi, hac ve umre ziyaretçilerini taşıyacak ulaşım hattının inşaatının devam ettiğini söyledi. Suudi Demiryolu Organizasyonu’nun başkanlığını da yürüten yetkili, Mekke-Medine arası Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi’nin planlandığı şekilde ve zamanında ilerlediğini kaydetti
.
Kaynaklara göre toplam uzunluğu 480 km’yi bulacak demiryolu hattı, liman şehri Cidde’den de geçecek ve iki kutsal şehir arasındaki yolculuk süresini iki saate indirecek. Hat üzerinde ilk safhada yılda 3 milyonun üzerinde yolcu taşınması hedefleniyor.

Harameyn projesinin 9.4 milyar dolarlık ikinci safha ihalesi geçen Ekim’de Suudi-İspanyol El Şula konsorsiyumuna verilmişti. Halen Suudi Arabistan’da bin 200 km uzunluğunda demiryolu bulunuyor ve yeni projelerin tamamlanması ile bunun 7 bin km’ye çıkması bekleniyor. Yeni projeler arasında Kuzey-Güney demiryolu ve Körfez İşbirliği Konseyi demiryolu hattı sayılıyor.
Diğer araştırmalara göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde 33 bin km uzunluğunda demiryolu inşası planlanıyor ve bu projelere 250 milyar dolar harcanacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: cha