Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Rus Tarihi Enstitüsü’nden Vladimir Lavrov, eski SSCB kurucusu Vladimir Lenin’in eserlerinin aşırılıkçı ve terörü teşvik suçlarından incelenmesi için Soruşturma Komisyonu’na başvurdu.

Lavrov başvurusunda, “Leninizm ideolojisinin temel taşı şunlar: sosyal katliam ve sosyal sınıfa göre insanların olumsuz propagandasına teşvik edilmesi. Leninizm, arzu edilen etkiyi elde edebilmek için en aşırı önlemlerden yararlanan bir ideoloji.” dedi.

Rus akademisyene göre, Lenin kendi eserlerinde sosyal ırkçılık ve soykırımı da teşvik ediyor. Lavrov, “Lenin sadece teröre apaçık şekilde yeşil ışık yakmıyordu, ayrıca belirli terör faaliyetlerini yönetiyordu, gerilla savaşı yöntemlerini hazırlıyordu. Örneğin korkunç esir kampları oluşturdu, Kızıl Terör ve başka devlet terörü politikalarını yürüttü.” şeklinde konuştu.

Lenin’in eserlerinde kanlı çatışmalara davet olduğunu da iddia eden akademisyen, söz konusu eserlerden 28 alıntıyı da örnek gösterdi.

Akademsiyenin Lenin karşıtı girişimine en büyük destek Rusya Ortodoks Kilisesi’nden geldi. Kilisenin askeri ve güvenlik görevlileriyle işbirliği Masası Başkanı Dmitri Smirnov, “Lenin, Nazi lideri Adolf Hitler’den daha acımasız idi. Hitler, en azından kendi halkına çok iyi davranıyordu.” iddiasında bulundu.

Kilise Mart ayında da benzer iddialarla Lenin’in aşırılıkçı ilan edilmesini talep etmişti.
Kaynak: cha