Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, batılı ülkelerin Suriye’de yaşanan terör olaylarını kınamamalarını sert bir dille eleştirdi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) öncesi Rus basın mensuplarına konuşan Lavrov, “Olaylar batının çıkarları açısından uygun geliştiği zaman, terör saldırıları onlar için kabul edilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus basınında yer alan bilgilere göre Lavrov, “Benim bu düşüncelerimi yalanlayan açıklamalar duymaktan memnun oluruz. Ancak bugüne kadar bu olmadı…” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov da Suriye’de yaşanan terör saldırılarını kınamayan batılı ülkeleri “çifte standart” uygulamakla suçladı. Twitter’dan yazan Gatilov, “Güvenlik Konseyi’nde Suriye’de yaşanan terör olaylarının kınanmaması batının çifte standart anlayışını ortaya koyuyor. ‘Kötü’ teröristler kınanabilir. Bazı saldırılar ise uluslar arası toplum reaksiyon vermeden göz ardı edilebilir…” eleştirisi getirdi.

AİGK’te yaptığı konuşmada da Lavrov, Suriye’deki trajedinin dünyanın en zor sorunlarından biri haline geldiğini söyledi. Yaşananlara kayıtsız kalmanın imkansız olduğunu belirten Rus Bakan, “Ancak taraf tutarak krize müdahale de kabul edilemez. Tüm dış oyuncular, AİGK ülkeleri dahil Suriye’de tarafları müzakere masasına oturmaları için zorlamalı. Tüm taraflardan kanı durdurmaları için çağrı yapılmalı. Burada BM Güvenlik Konseyi kararları, Kofi Annan’ın barış planı ve Cenevre’de alınan kararlar temel alınmalı.” dedi.

Suriye’de yaşanan krizin tüm bölgeye yayılma, etnik ve dinsel savaşları tetikleme riski olduğu uyarısı yapan Lavrov, İran ve Kuzey Kore nükleer sorunlarının çözümünün de müzakereden başka yolu olmadığını savundu.

NATO’nun 2014 sonunda Afganistan’dan ayrılmasının ardından bölgede kalıcı askeri üs kurma girişiminin tartışmalı olduğunu değinen Lavrov, “Biz Afganistan’da 2014 sonu yabancı güçlerin çekileceği ve NATO’nun kalıcı askeri üs kuracağı yönündeki tartışmalarla ilgiliyiz. Bizim burada bir kısım net açıklamalara ihtiyacımız var. Eğer terörle mücadele misyonu tamamlanmışsa ki, henüz şüpheler devam ediyor. O zaman bu üsler başka bir amaç için mi tutulacak?” sorusunu yöneltti.
Kaynak: cha