Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 7’incisi kurulan Ramazan çadırı, farklı din, kültür ve milletleri bir araya getirdi. Kilise, havra ve camiinin bir arada bulunduğu Zafer Parkı’nda “Şatör Ramazan” adıyla kurulan çadırın programına katılan yetkiler, barış ve hoşgörü mesajı verdi. Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, çadırın ülkenin birlik ve beraberliğine hizmet ettiğini vurguladı.

Moskova Belediyesi’nin himayesindeki çadırın açılışına Rusya’daki İslam ülkelerinin büyükelçilik görevlileri de katıldı. Çadırın açılış töreninde yaklaşık 300 davetli hazır bulundu.
‘Şatör Ramazan’ Organizasyon Komitesi Başkan Yardımcısı Marat Arslanov, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) çalışmalarını anlattı. Arslanov, “ Çadırın açılış törenine Moskova Belediyesi yetkilileri, Rusya Müftüler Konseyi, parlamentonun alt kanadı Duma ve başka resmi yetkililer katıldı. Çadırımız arzu eden her kese hizmet verecek. Çadırın kapasitesi 250 kişilik, ama geçen yıl Ramazan ayında her gün yaklaşık 700 kişiye iftar verdik.” şeklinde konuştu.

MUSEVİ DİN ADAMI MOSKOVA’DA CAMİ İÇİN DUA ETTİ

Çadırın iftar programına katılan Rusya Musevi Birlikleri Kongresi Başkanı Zinoviy Kogan da birlik ve beraberlik mesajını verdi. Kogan , “Bugün Kolaybet şuna katiyen inandım, Ramazan ayında orucun çok büyük bir manevi gücü var. Geçen yıl ki Ramazan’da Moskova Merkez Camii inşaatının tekrar başlatılması için dua ettim. Gerçekten de Moskova Belediyesi inşaatın izni için gerekli onayı verdi. İşte duanın gücü de burada. Allah büyük! Allah’ü ekber!” diyerek duygularını anlattı.
Türk halkına da Ramazan dileklerini gönderen Kogan, “Türkiyeli Müslüman kardeşlerime buradan, Moskova’dan sıcak dileklerimi gönderiyorum. Tüm Türkiye halkına. Türkiye dinler arası barış ve hoşgörü açısından dünyanın örnek ülkesi” dedi.
Rusya’nın Başhahamı Adolf Şayeviç ise iftar programına katılmanın kendisini mutlu ettiğini ifade etti.
Şayeviç “Burada Müslüman kardeşlerimi tebrik etmek için bulunuyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. İlk kez katılmıyorum. Rusya Müslüman kardeşlerimle uzun yıllara dayalı dostluk ilişkilerimiz var. Hepsine bu güzel Ramazan ayında Rusya Musevi topluluğu adından şükranlarımı iletiyorum” şeklinde konuştu.

RUSYA’DA ÇADIR ŞÖLENİ YAYGINLAŞIYOR

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Gaynutdin Ramazan çadırı kültürünün önemine vurgu yaptı. Gaynutdin, “ Bugün Moskova’da Ramazan çadırının yedincisini açıyoruz. Moskova’yı örnek alanlar, Rusya’nın Ural, Privoljye ve başka bölgelerinde de Ramazan çadırlarını kuruyorlar. Böylece biz tüm vatandaşlarımızı bu iftarlarda buluşturuyoruz. Buradan da ülkemizin birlik ve beraberliği için dua ediyoruz. Ramazan soframız Rusya’nın birlik ve beraberliğine hizmet ediyor. Ramazan vesilesiyle Rusya Müslümanları olarak ülke vatandaşlarının mutlu, barış ve istikrar içinde yaşamalarını ve ülkemizin de kalkınması dileğinde bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Cihan’a özel konuşan Müftü Gaynutdin, “Ramazan vesilesiyle Türkiyeli din kardeşlerimizi candan kutluyorum. Ramazan ayı Allah’ın emri, Peygamber Efendimiz ( S.A.V ) 'in sünnetidir. Rusya’da bir çok şehir ve bölgelerimizde artık teravi namaz kılınıyor ve gerçek Ramazan havasını yaşatıyoruz. Rusya Müslümanları olarak bizler de İslam dünyası ailesinde yer alıyoruz. “ dedi.
71 TÜRK İMAM, RUSYA MÜSLÜMANLARINA TERAVİ NAMAZI KILDIRIYOR

Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Fahri Sağlık da, “Kremlin’e 2 kilometre yakında bulunan bu çadır artık geleneksel hale geldi. 11 Ağustos günü burada Türk Günü düzenleyeceğiz. Moskova’da yaşayan Türk ve Rus kardeşlerimizi bu sofrada buluşturacağız. Çadır geleneği bizim Türkiye’ye ait. Tüm dünyada geleneksel hale gelmesi bizi çok mutlu ediyor. Türkiye olarak Rus Müslüman kardeşlerimize Ramazan destek ve katkımız bununla sınırlı değil. İkili anlaşma çerçevesinde bu yıl da Rusya’ya geçici olarak din görevlileri gönderdik. Bu yılki sayı 71 ve imamlarımız Rusya’nın Sibirya ve Uzakdoğu dahil çeşitli bölgelerinde Müslüman topluluklara hizmet ediyor” dedi.

BEYAZ GÜVERCİNLERLE AÇILIŞ

Çadırın açılış töreninin kurdelesini kesen Müftü Gaynutdin göklere beyaz güvercin de bıraktı.
Moskova’da Ramazan için görev yapan bir Türk Diyanet görevlisi imamın Kur’an ve ezanı ile katılımcılar bir Türk firmasının hazırladığı yemekleriyle iftarıyla açtı.
İftar programına Moskova Belediyesi Ulusal Politika ve Bölgelerarası İşbirliği Masası Başkanı Yuri Artyuh, Rusya Ortodoks Kilisesi temsilcisi Matyuşkin ve Rusya Protestan Kilisesi Birlikleri Başkanı Sergey Ryahovski de katıldı.
Kaynak: cha