Kırgızistan’da yarın yapılacak Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDKÜ) İşbirliği Konseyi 2. Zirvesi öncesinde Kırgız hükümeti, peş peşe gelen ayrılmalarla dağılma sürecine geldi.

Ömürbek Babanov başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, bugün ikinci ayrılık şokunu yaşadı. Dün koalisyondan ayrıldığını açıklayan Ar Namus Patisi’nden sonra, bugün de koalisyonun bir diğer ortağı Ömürbek Tekebayev başkanlığındaki Ata Meken (Anavatan) Partisi koalisyondan çekildini açıkladı. Son çekişmeyle Babanov başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde Respublika (Cumhuriyet) ve Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi kaldı. Bu gelişmeler üzerine hükümetin istifasının an mesele olduğu belirtiliyor. Koalisyon hükümetinin dağılması durumunda ise yeni hükümet kurulanana kadar eski hükümet görevde kalacak.

Bu arada hükümetin üçüncü ortağı Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi’nin de hükümetten çekilebileceği konuşuluyor.

Muhalefetin sert eleştirilerinin hedefi haline gelen şimdiki Başbakan Babanov, yolsuzluklara karışma iddialarıyla suçlanuyor.

Kırgızistan’da 10 Ekim 2010’da yapılan parlamento seçimlerinde koalisyon hükümeti ortağı Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi 26, Ar Namus 25, Respublika (Cumhuriyet) Partisi 23 ve Ata Meken Partisi(Anavatan) 18 milletvekili çıkarmıştı. Seçimde birinci olan Ata Curt (Yurt) Partisi ise 28 vekil çıkarmıştı. 120 sandalyeli Kırgızistan parlamentosunda bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için 65 milletvekiline sahip olması gerekiyor.

Bu arada paralmentoda temsil edilen partilerin yeni hükümeti kurma süreclerinin çıkmaza girmesi durumunda erken bir seçimin kaçınılmaz olacağı konuşuluyor.
Kaynak: cha