Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Orta Asya ülkeleri arasında su için bir savaşın çıkmasına ihtimal vermediğini söyledi.

Atambayev, Kırgızistan Cokurgu Keneş’in (Yüksek Meclis) bugünkü oturumunda, bir milletvekilinin Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un 7 Eylül’de gerçekleşen Kazakistan ziyareti sırasında bölgedeki su sorunuyla ilgili sarf ettiği, “Durum bu denli gerginleşebilir ki, savaşlara bile neden olabilir.” sözünü hatırlatması üzerine, yaptığı konuşmada, bölge ülkeleri arasında su yüzünden bir savaşın yaşanması tehlikesinin olmadığını dile getirdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov'un konuyla ilgili açıklamasını mecazi olarak değerlendirdiğini dile getiren Atambayev: “Kerimov'un su savaşıyla ilgili sözlerini mecazi anlamda sarf ettiğini düşünüyorum. Bölgede su savaşı korkusu bulunmuyor.” dedi.

Bölge ülkelerinin aralarındaki her türlü sorunu müzakere ve diyalogla halledebileceği inancında olduğunu dile getiren Atambayev: “Bizde su savaşı gibi bir tehlike yok. Özbekistan Cumhurbaşkanı Kerimov’un bu ifadeleriyle ‘komşu ülkeler su sorununun çözümü konusunda ortak bir dil bulmaları gerekiyor.’ demek istediğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un 7 Eylül’de gerçekleşen Kazakistan ziyareti sırasında Kırgızistan’da inşa edilmekte olan Kambar Ata-1 ve Tacikistan’da inşası gündemde olan Rogun barajları ile ilgili yaptığı konuşmada, “Durum bu denli gerginleşebilir ki sadece dini ayrımcılıklara değil savaşlara bile neden olabilir.” ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: cha