Orta Asya’nın en huzurlu ve güvenli ülkelerinden Kazakistan’da son bir yılda yaşanan terör olaylarını değerlendiren uzmanlar, ülkede ilan edilmemiş bir terör savaşının yaşandığına dikkat çekiyor.

Tengrinews sitesinin haberine göre; yaşanan olayların ülkede huzuru ve istikrarı bozmak isteyen ve adı henüz konmamış bazı güçlerin yavaş yavaş ülkeyi terör ortamına çekmeyi amaçladıklarına dikkat çeken uzmanlar, güvenlik güçlerinin olayların aydınlatılması doğrultusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyor.

Son günlerde özellikle ülkenin finans merkezi Almatı’da yaşanan olayların iyi incelenip analiz edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, çıkartılan bu olaylarla halkta panik ve korku ortamı oluşturulmak istendiğinin amaçlandığına vurgu yapıyor.

Dünyada terör olaylarının ve terör gruplarının 80’li ve 90’lı yıllarda kendini göstermeye başladıklarını ifade eden uzmanlar, dünyada henüz aşırılık ve fanatizmin hiçbir ülke tarafından çözülemediğini belirttiyorlar.

Kazakistan’da yaşanan olayların temelinde sosyal hayatta yaşanan dengesizliklerin ve dini kurumların yetersizliğinden kaynaklandığının altını çizen kaynaklar, evrensel değerlerin herkes ve her kesim tarafından kabul edilmesi gerektiği konusunda hem fikir olunması gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Stratejik Planlama Başkanı Sanat Kuşkunbayev Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde bağımsızlıklarını kazanan bölge ülkelerine İslam dini hakkında sağlam kaynaklara dayanmayan bazı bilgilerin ülke için tehdit oluşturduğunu öne sürmüştü.

Kazakistan’da son bir yılda yaşanan terör olayları:

17 Mayıs 2011’de Aktöbe şehrinde bir terörist Kazakistan Milli İstihbarat binası önünde üzerine yerleştirdiği bombaları patlatarak intihar etti. 25 yaşındaki intihar eylemcisi parçalanarak can verdi.

24 Mayıs 2011’de başkent Astana’da yine Kazakistan Milli İstihbarat binası önünde düzenlenen bombalı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti.

30 Haziran 2011’de yine Aktöbe şehrinde iki polis öldürüldü. Polisin takibi sonrası olayla bağlantısı olan 9 kişi ile temas sağlandı. Çıkan olaylarda 9 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı.

29 Temmuz 2011’de aynı bölgede bir polis memuru daha öldürülmüş olayla ilgili olarak iki şüpheli göz altına alındı.

31 Ekim 2011’de ülkenin petrol şehri olan Atrau’da eş zamanlı iki bomba patlatılmış olayda can kaybı yaşanmadı.

12 Kasım 2011’de Taraz şehrinde terör saldırısında 5 güvenlik görevlisi ile iki sivil vatandaş hayatını kaybetmiş 3 kişi de yaralandı.

3 Aralık 2011’de Boraldai bölgesinde terörist bir gruba yönelik yapılan operasyonda
5 kişi etkisiz hale getirildi. Operasyon sonrası yapılan açıklamada grubun Almatı’da eyleme hazırlandıkları belirtti.

24 Mart 2012’ Almatı’da bombalı eyleme hazırlandığı iddia edilen iki kişinin eylem hazırlığında iken yakalandı.

11 Temmuz 2012’de. Almatı’da bir hücre evinde yanlışlıkla meydana gelen patlamda 8 terörist öldü.

30 Temmuz’da Almatı’da Ak Kent Sitesindeki bir eve operasyon düzenleyen güvenlik güçleri 6 teröristi etkisiz hale getirdi.

17 Ağustos 2012’de yine Almatı’da bir eve düzenlenen operasyonlarda 9 şüpheli daha etkisiz hale getirildi.
Kaynak: cha