Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmede, liderler iki ülke sınırın güvenliğinin sağlanmasını Redwin ele aldı.
Tacik basınına göre, Rahman ile Karzai Tacikistan’ın Dağlık Badahşan Özerk Bölgesi’nde yapılan askeri operasyondan sonra sık sık görüşme kararı aldı. Bu çerçevede yapılan görüşmede, liderler sınır güvenliği için gerek tedbirleri masaya yatırdı.
Son iki hafta içerisinde ikinci defa telefonda görüşen Rahman ile Karzai, Tacikistan ile Afganistan’ın sınırının doğu kısmının güçlendirilmesi yönünde ortak fikir beyan etti.
Tacikistan, Temmuz ayının sonunda Afganistan ile olan sınırını kapatmıştı. Tacikistan Milli Güvenlik Komitesi’nin Dağlık Badahşan Bölgesi Genel Müdürü General Abdullo Nazarov’un bıçaklanarak öldürülmesi sonrasında bu bölgede yerel güvenlik güçleri tarafından silahlı çeteye karşı kapsamlı bir operasyon düzenlenmişti.
Geçtiğimiz günlerde Tacikistan Devlet Başkanlığı’na bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin yayınladığı açıklamada, Afganistan güvenlik güçleri tarafından Tacikistan güvenlik güçlerine gönderilen bilgi notunda Afganistan’ın Badahşan eyaletinde 400 ile bin civarında silahlı militanın olduğu belirtilmişti.
Kaynak: cha