Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramazan Kadirov, Suriye’de Çeçen savaşçıların savaştığı ile ilgili iddiaları yalanladı. Uluslararası basında yer alan haberlerde Moskova’nın Beşşar Esed yönetimini desteklemesine rağmen, bir kısım Çeçen savaşçıların muhalif grupların yanında yer aldığı iddia edilmişti.

Grozni’de basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kadirov, “Bu tamamı ile yalan. Çeçenler Suriye’de savaşmıyor. En azından ben bunu Çeçenistan’da yaşayanlarla ilgili söylüyorum. Ancak Gelayev ve Basayev’i sevenler için farklı. Onların vatanı yok. Onlar uzun zaman önce kaybetti. Onların kazandıkları tek şey insanların laneti.” eleştirisi getirdi.

Kuzey Kafkasya militan gruplara ait internet sayfası, eski Çeçen komutan Ruslan Gelayev’in oğlu Rustam Gelayev’in Suriye’de çatışmalarda yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

“Bir kez daha vurgulamak isterim ki, Çeçen etnik kökenli Rusya vatandaşları Suriye’deki çatışmalarda herhangi bir grubun yanında yer almaz” savunması yapan Kadirov, “Bir kısım batı medyası ve Rusya’daki uzantıları Rusya’yı da çatışmaların içine çekebilmek için bu tür dedikoduları yayıyor.” dedi.

Kadirov’a göre Rusya’nın tarafları siyasi çözüme zorlayan ve dış askeri müdahaleye izin vermeyen Suriye politikaları olumlu.
Kaynak: cha