Çin ile Japonya arasında ihtilaflı Diaoyü Adaları'na yasadışı giriş yaptığı gerekçesiyle tutuklanan 14 Çinli eylemcinin tamamı Hong Kong’a geri döndü.

Çin resmi Xinhua haber ajansında yer alan haberlerde, tutuklanan 14 Çinli eylemcinin hepsinin Hong Kong’a sağ salim geri döndüğü bildirildi. Eylemcilerden 7’si 17 Ağustos günü havayolu ile Çin’e geri dönerken, geri kalan 7’sinin deniz yolu ile bugün yerel saatle 14.00’de Hong Kong’a vardığı belirtildi.

Jufeng 2 isimli tekne ile Hong Kong limanına ulaşan Çinli 7 eylemcinin, Hong Konglı Çinliler tarafından alkışlarla karşılandığı kaydedildi.

JAPONYALI SAĞCILAR TARTIŞMALI ADAYA BAYRAK DİKMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Japonya ve Çin arasında anlaşmazlık konusu olan adalara 10 milliyetçi Japon "çıkarma" yapmıştı. Söz konusu 10 eylemci 150 kişilik bir grubu taşıyan ve adaların açıklarına yaklaşan gemilerden atlayarak tartışmalı bölgeye çıkarma yapmıştı. Ellerindeki Japon bayraklarını adaya diken eylemciler, Çin’in büyük tepkisini çekmişti.

Eylemi düzenleyen Japonlar, bayrak dikme olayını İkinci Dünya Savaşı'nda ölen Japonları anmak için yaptıklarını açıklamıştı.

ÇİN’DEN BÜYÜK TEPKİ

Japon eylemcilerin tartışmalı adaya bayrak dikmesi Çin’de büyük bir tepkiye yol açmıştı. Çin bayraklarıyla yürüyen kızgın Çinliler, Japonya aleyhine sloganlar atarak, Japon malı otomobilleri ve Japon şirketlerine zarar vermişti.

Ülkenin güneyindeki Guangzhou şehrinde bulunan Japon konsolosluğunun önünde toplanan yüzü aşkın kişi, Japonların adaları terk etmesini istemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonların yaptığı eylemin ülkelerinin toprak bütünlüğüne saygı ilkesiyle çeliştiğine işaret edildi, Tokyo yönetimi kınandı.

PASİFİKTEKİ KARDAK ADASI

1996 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan “Kardak krizi” nin benzeri Çin ve Japonya arasında yaşanıyor.

Japonların Senkaku, Çinlilerin Diayü dediği adalar, Tokyo’ya 2 bin km uzaklıkta yer alırken, Tayvan’a ise sadece 200 km uzaklıkta yer alıyor. Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar, budeniz taşımacılığının önemli bir geçiş noktası olduğu kadar zengin doğal gaz yataklarının bulunduğu bir alan olarak biliniyor.

İsmi 14. yüzyıl Çin haritalarında geçen, fakat Japonya’nın 1895 yılında sahibi yok diye ilhak ettiği beş ada, son dönemde açıklarında doğalgaz ve petrol bulunmasıyla kıymete binmişti. Çin ve Japonya'nın yanı sıra Tayvan da adalar üzerinde hak iddia ediyor.
Kaynak: cha