Japonya'da geçen yıl yaşanan deprem ve tsunami felaketinin tetiklediği Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki afetin büyümesini engellemek için Kralbet çalışan nükleer uzmanlar, şimdi başka bir nefretin hedefinde. Yüksek dozda radyasyona maruz kalan reaktör çalışanları, mahalle baskısı altında. Santralde çalışan uzmanlarla görüşen Milli Savunma Tıp Koleji'nden psikolog ekibinin başındaki Jun Shigemura, nükleer uzmanların korumaya çalıştıkları toplumda ayrımcılığa uğradıklarını söyledi.

Uzmanlar, afet sonrası yerlerinden olan Japonlardan "nutuk işittiklerini", kapılarına "buradan ayrılın" yönünde mesajlar bırakıldığını belirtti. Kiralık ev bulamamaktan yakınan uzmanlar, çocuklarının da okullarda "aşağılandığını" kaydetti. Shigemura, "İnsanların nefretinin hedefi haline gelmişler." diye konuştu.

11 Mart afetinden önce mavi üniformalı nükleer çalışanlar toplum arasında elit insanlar olarak görülüyordu. Ancak afetin ardından "mücrim" gözüyle bakıldığı belirtildi. Bölgedeki doktor ve psikologlar, nükleer uzmanların Fukuşima Nükleer Santrali'ni işleten TEPCO için çalıştıklarını sakladıklarını da kaydetti. Jun Shigemura, bu durumu Vietnam sendromuna benzediğini belirtti. Shigemura, "Ülkelerine hizmet ettiler ama tepki çektiler." diye konuştu.

Ayrımcılığın yanı sıra nükleer uzmanların, gelecek korkusu da yaşadıkları kaydedildi. Fukuşima'daki santrali pekçok kez ziyaret eden uzman Takeshi Tanigawa, "Sağlıklarından çok iş ve toplumsal riskler daha önemli" diye konuştu. Nükleer uzmanların, fazla radyasyona maruz kalmaları halinde masa başı işe alınmalarından korktukları vurgulandı. Nükleer uzmanların maruz kaldığı ayrımcılığa da değinen Tanigawa, halkın bu uzmanlarına afette sorumluluğu olduğunu düşündüğüne dikkat çekti.
Kaynak: cha