İspanya’da hükümetin tasarruf tedbirleri çerçevesinde çıkardığı ve kaçak göçmenlerin devletin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını kısıtlayan yasaya karşı doktorlar yeni bir kampanya başlattı

Medicos del Mundo (Dünya Doktorları) derneğinin başlattığı kampanyada, resmi evrakları tam olmayan hastaların sağlık hizmeti dışında bırakılmasının ahlaki ilkelere aykırı olduğuna vurgu yapıldı.

‘Derecho a Curar’ (Tedavi etme hakkı) adlı kampanyanın video görüntüsünde doktorlar, “Bilgimi ve ilaçları sadece İspanyolların ve resmi evrakları tam olan yabancıların sağlığı için kullanacağıma; ekonomik kriz zamanında ahlaki ikinci plana atacağıma, insan haklarını tasarruf tedbirleri ve gelirlerin artırılmasının önüne koymayacağıma; devlet kurumlarını kaçak göçmenlere bakmak için kullanmayacağıma; sağlık hizmetlerini kimlikleri olanlar dışında herkese sunacağıma; devlet sigortası olmayan hiç kimse için AIDS’e karşı bir reçete yazmayacağıma dair yemin ederiz!” diyor.

Videonun sonunda ise “Ayrıca yemin ediyoruz ki bu dediklerimizin hiçbirine hiçbir zaman uymayacağız. Yeni sağlık reformu resmi evrakları olmayanları sağlık hizmetleri dışında bırakmamızı öngörüyor. Ancak sağlık evrensel bir haktır. Bu yüzden onlara bakmaya devam edeceğimize yemin ettik. Tedavi etmek bizim yükümlülüğümüz olduğu gibi aynı zamanda hakkımızdır. Sağlık personelinin itirazına destek ver!” ifadeleri yer alıyor.

Medicos del Mundo derneği bu kampanya ile, 24 Nisan’da çıkartılan sağlık yasasına karşı direnen İspanyol Aile ve Cemiyet Sağlığı Toplumu’na (SEMFYC) destek vermeyi amaçlıyor. SEMFYC’nin, 10 Temmuz’dan itibaren ayrım yapmadan herkese sağlık hizmeti vermeye devam etme kampanyasına bin 300 doktor katılıyor.
Kaynak: cha