İspanya’nın Endülüs Bölgesi’nde marketlerden mal çalarak fakirlere dağıtan ve dünya gündemine oturan “Robin Hood” Belediye Başkanı Juan Manuel Sánchez Gordillo’nun eylemi yayılıyor.

Extramadura Bölgesi’nde Birleşik Sol Partisi (IU) milletvekili Victor Casco, Cuma günü sabah saatlerinde yaklaşık 50 kişiyle birlikte Merida şehrindeki Carrefour mağazasından para ödemeden alış veriş yapmaya çalıştı.

Alışveriş arabalarını yağ, şeker, pirinç, makarna, süt ve bakliyat gibi temel gıda maddelerinden dolduran grup para ödemeden kasayı geçmeyi başardı. Ancak bir kaç dakika sonra olay yerine gelen polis, alışveriş arabalarına el koydu.
İspanya’nın en fakir bölgesi olan Extramadura’da faaliyet gösteren Colectivo de Trastienda ve Plataforma por la Renta Basica adlı iki sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen eylem, hükümetin yaptığı kesintileri protesto etmeyi amaçlıyor.

Olayın gerçekleştiği Carrefour mağazasının eylemcilerden şikayetçi olmayacağı, arabalara doldurulan gıda maddelerini ise bağış yapacağı öğrenildi.

“Robin Hood” eylemi olarak bilinen bu tür olayların ilki Ağustos ayı başında İspanya’nın Sevilla ve Cadiz şehirlerinde gerçekleşti. Endülüs İşçi Sendikası’nın (SAT) düzenlediği eyleme, Birleşik Sol Partisi’nden (IU) Marinaleda kasabası belediye başkanı Juan Manuel Sánchez Gordillo’nun bizzat kendisi liderlik etmişti.

Gordillo ile aynı partiden olan Victor Casco, iktidardaki Halk Partisi’ni (PP) en çok eleştiren milletvekillerin başında geliyor. Twitter hesabından açıklama yapan Casco, “Yerleşik gücü bu sabah yapıldığı gibi barışçıl yöntemlerle bitirmemiz gerekiyor. Carrefour mağazası, birlik olmuş halk hiçbir zaman yenilmez, fakirliğe karşı zenginliğin bölüştürülmesi, sloganlarıyla doldu.” ifadelerini kullandı.

Victor Casco ayrıca, Extramadura Bölgesi’nin 7-8 Eylül’deki festival günlerinde de protesto gösterisi organize edileceği bilgisini verdi.
Kaynak: cha