İspanya’nın ücra bir kilisesinde bulunan önemli bir Hz. İsa freski, 80 yaşlarındaki bir kadının restore çalışmaları sonucu tanınmayacak hale geldi.

Ülkenin kuzeyindeki Zaragoza'ya bağlı Borja kasabasında Santuario de la Misericordia kilisesinin duvarına işlenen fresk, 19. yüzyılda yaşamış İspanyol ressamlardan Elias Garcia Martinez’in Ecce Homo (İşte İnsan) adlı eseriydi.

Tahrip olmaya yüz tutmuş portreyi düzeltmeye çalıştığını aktaran Cecilia Giménez ismindeki kadın, Hz. İsa figürünü adeta ucubeye çevirdi.

Ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline gelen yaşlı kadın, “Papazın haberi vardı ve kiliseye giren herkes benim boyadığımı görüyordu; bunu gizli yapmadım. Bana söylenmeden nasıl kendi başıma böyle bir şey yaparım?” diyerek kendini savundu.

Elias Garcia Martinez’in iki saatte çizdiği rivayet edilen Ecce Homo eseri şimdi ülkenin önde gelen uzmanları tarafında restore edilmeye çalışılacak. Ancak, İspanyol haber ajansı EFE’ye konuşan Borja belediye meclis üyesi Juan María de Ojeda, portrenin bakım yapılmadan üzeri boyandığı için ‘çok zarar’ gördüğünü ve kurtarmanın ‘çok zor’ olduğunu söyledi.

Öte yandan, portrenin amatör yaşlı bir bayan tarafından “restore” edilmesi olayı sanal alemde büyük yankı buldu. Twitter’de, Ecce Homo’yu (İşte İnsan) Ecco Mono’ya (İşte Maymun) çevirmişler diyen kullanıcılar, #eccemono hashtag’i altında bir çok Ecce Homo versiyonu yayınladı.
Kaynak: cha