Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran’ın Esed rejimi sonrasındaki Suriye’nin İsrail’e karşı muhtemel tutumu ile ilgili endişelerini gidermeye çalıştıklarını söyledi.

NTV’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Ahmet Davutoğlu, İran’la yaptıkları görüşmelerde “Yeni Suriye’nin halkından meşruiyetini alan ve İsrail’e de aynı ölçüde kararlı bir şekilde kendi haklarını koruyabilen bir yönetimin olmasını isteriz.” mesajını verdiklerini aktardı. Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail’e karşı bu kadar onurlu bir tutum benimsemiş ve Filistin’in haklarını savunmuşsa toprakları işgal altında olan bir Suriye’nin de meşruiyetini halktan alması durumunda bunu kararlılıkla yapacağına dikkat çekti.

Bakan Davutoğlu, Ortadoğu'da farklı cepheler oluştuğu iddialarına da karşı çıktı ve Suriye konusunda İran'la yaptıkları istişarelerin Suudi Arabistan ve Katar'la yapılanlardan; Moskova ile temasların Washington'la kurulanlardan az olmadığını dile getirdi.

ABD gibi Batılı ülkelerin de tam da bu yüzden Esed rejiminin muhaliflerine tam destek vermiyor olabileceğinin belirtilmesi üzerine Davutoğlu, “Küreselleşen dünyada böyle bir argümanla rejimin ayakta tutulabilmesinin imkansız olduğunu akıllı olan kişiler görürler.” ifadelerini kullandı. Ahmet Davutoğlu, diğer ülkelerin takip ettiği Suriye politikalarından farklı olarak Türkiye’nin öne aldığı tek şeyin Ortadoğu’daki halkların iradesi ve kardeşliği olduğunu vurguladı.

Suriye’de çözüm için tüm diplomatik ve siyasi yolları kullandıklarına dikkat çeken Davutoğlu, “Suriye’de her alternatifi deneyerek bugünlere geldik. Beşşar Esed’in yanında her halükarda duran statükocu bir politika benimsemiş olsaydık Türkiye’nin bölgede itibarı kalmazdı.” diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Suriye’de sivil halkın katledilmesine de Bosna’da olduğu gibi 3 yıl boyunca seyirci kalınmayacağı ümidini dile getirdi ve “Maalesef sancılı bir süreç ama yıllarla değil aylarla ve haftalarla ifade edilir.” dedi.
Kaynak: cha