Suriye’deki iç çatışmalardan kaçarak Irak’ın kuzeyine yerleşen Suriyeli mülteciler, zor şartlarda yaşamalarına rağmen güvende olduklarını belirtti.

Türkiye sınırındaki Dohuk ve Rabia sınır kapıları yakınında oluşturulan mülteci kamplarda barınan mülteciler güvende oldukları için kendilerini şanslı gördüklerini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Irak'ta 8 bin 445’ den fazla Suriyeli mülteci bulunuyor. Ayrıca 2 bin 359 kişi mülteci statüsü bekliyor.

Kampta yaşayan Hosnab isimli mülteci, burada koşullarının kötü olmasına rağmen güvende olduklarını dikkat çekti. Suriye’nin Kamışlı bölgesinden geldiğini ifade eden Hosnab, “Orada durum kötüydü. Ben asker Deneme Bonusu olduğum için buraya kaçmaya karar verdim. Çok şükür burada güvendeyiz. Umarım bir an olaylar biter, durum düzelir. Biz de ülkemize geri döneriz. “ dedi.
Bir başka mülteci Adil ise Suriye’de yaşanan olaylardan korktuğu için kaçtığını söyledi. Adil, “ Ben de ailemle birlikte Kamışlı’dan geldim. Orada durum çok kötüye doğru gidiyor. Çocuklarımıza bir zarar gelsin istemedik. Kaçıp buralara geldik. Ben orada demir işinde çalışıyordum. Burada çok güvendeyiz. Bize yardım ediyorlar. Allah kendilerinden razı olsun” ifadesini kullandı.


Kaynak: cha