İngiltere’nin Ada’daki askerî üsleri aracılığıyla muhaliflere istihbarat sağlayarak Suriye’deki iç karışıklıkta oynadığı rol ile Kıbrıs’ı tehlikeye attığı, bu yönde çıkan haberlerle de Rum yönetimine karşı ifşa olduğu belirtildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, İngiliz Sunday Times gazetesinin İngiliz istihbaratının Dikelya ve Ağrotur üsleri üzerinden Suriyeli muhaliflere yardım ettiği yönündeki haberinin İngilizlerin üsler aracılığıyla yaptığı faaliyetleri gün yüzüne çıkardığını yazdı.

Gazete, İngilizlerin bu faaliyetlerini Rum yönetiminden habersiz gerçekleştirdiklerini ve Kıbrıs’ı muhtemel maceralara karıştırdıklarını öne sürdü. Kuruluş Anlaşması’nın ilgili fıkrasında üslerin Rum yönetimiyle tam işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirten gazete, iki ülke arasındaki işbirliğinin izah kısmında ise üslerin, ülkeyi tehlikeye sokabilecek ve üslerin sözleşmelerden kaynaklanan yükümlüklerine tabi olmayan diğer faaliyetlerini Rum yönetimine bildirmesi gerektiğinin açıkça ifade edildiğini kaydetti.

“Gerek bugün Suriye’de, gerekse geçmişte Lübnan ve Irak’taki olaylarda İngilizlerin üsleri kullanarak ülkemizi hedef haline getirdiği açıktır.” ifadesini kullanan gazete Ada’daki İngiliz Büyükelçiliği’nin dün Sunday Times gazetesinin ilgili haberini yorumlamaktan kaçındığını vurguladı.

Habere göre Yüksek Komiser Hichael Howes İngiliz hükümetinin operasyonel konuları veya gizli bilgileri yorumlamak gibi resmî bir tutumu olmadığını söyledi. Howes Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’ın 10 Ağustos tarihinde yaptığı; İngiltere’nin Suriye halkına ve muhalefetine yaptığı yardımlarla ilgili açıklamasına atıfta bulundu. Hague Suriye’ye yardımlarının silah değil vatandaşları insan hakları ihlallerini saptama konusunda eğitmekle alakalı olduğunu söylemişti.

Bu arada İngiltere'nin Rum yönetiminden habersiz böyle bir tutum içerisine girmesi Güney Kıbrıs'taki siyasi ortamı da gerdi. Rum siyasiler hükümetin bu konuda pasif kaldığını savunarak hükümeti bu konuda suçladı.
Kaynak: cha